El president, Carles Puigdemont, ha volgut respondre directament al missatge que ahir va pronunciar el rei Felip VI. "Així, no", ha retret en un discurs emès aquest vespre a TV3: "Amb la seva decisió d’ahir va decebre molta gent a Catalunya que l’aprecia i l’ha ajudat en moments difícils, gent que esperaven un altre to i una apel·lació al diàleg i la concòrdia".

"Ha acceptat assumir un paper inadequat que només busca aplanar les decisions que el Govern espanyol fa temps que estudia per tal de liquidar les aspiracions de sobirania del poble català", ha denunciat.

Felip VI va pronunciar ahir un contundent missatge en què va apel·lar els poders de l'Estat a recuperar "l'ordre constitucional" davant del desafiament del Govern Puigdemont, que va situar fora de la legalitat.

No ha tingut paper moderador

El cap de l'executiu català ha contestat al monarca també amb un missatge institucional, que ha pronunciat des del saló Montserrat del palau de la Generalitat. El president ha assegurat que el Govern no pot "compartir ni acceptar" les paraules que el cap de l'Estat "ha volgut adreçar a una part de la població". A parer Puigdemont, Felip VI va perdre l'oportunitat d'adreçar-se a tots els catalans, a qui deu la Corona i respecte perquè així li encomana la Constitució. "Una Constitució que li atorga un paper moderador que en cap cas no ha tingut", ha lamentat. 

El president ha acusat directament el Rei d'assumir el discurs i les polítiques del Govern de Mariano Rajoy, amb la qual cosa, "ignora deliberadament els milions de catalans que no pensem com ells". De manera particular, ha volgut retreure que el monarca hagués ignorat "els catalans que han estat víctimes d'una violència policial que ha glaçat el cor a mig món".

Un sol poble

Puigdemont ha començat la seva intervenció referint-se a les mobilitzacions de dimarts i subratllant que "un cop més el poble de Catalunya ha demostrat que està unit, que és un sol poble". Ha destacat de manera especial la convivència de banderes espanyoles amb estelades en les manifestacions pacífiques i cíviques de rebuig a les "càrregues injustificables de les forces policials contra la població civil".

Ha posat en valor el fet que els ciutadans s'hagin mobilitzat en una aturada sense precedents "superant pors i amenaces". "Per això ens hem de sentir forts si estem units i ens mantenim en aquesta actitud per més violència que hi vulguin posar alguns", ha assegurat. 

El president ha insistit que la violència que les forces policials van descarregar sobre la població civil ha estat acollida amb molta preocupació a Europa, per la qual cosa ha cridat a mantenir Catalunya unida "com un sol poble", per damunt de diferències.

No ha amagat la voluntat d'enviar un missatge de tranquil·litat i serenitat davant la contundent resposta de l'Estat a les propostes independentistes. "El que hem fet i farem, és el que altres pobles ja han fet. Seguim un camí democràticament marcat per la voluntat dels ciutadans", ha assegurat.

En aquest punt ha passat a parlar en castellà per agrair el suport expressat per ciutadans espanyols i per lamentar que el Govern de Rajoy no hagi contribuït a explicar millor un debat "complex". Ha assegurat que Catalunya no té cap problema amb identitats i cultures, i vol continuar contribuint al desenvolupament de l'Estat espanyol i "mai prescindirà de l'enorme riquesa que representa la pluralitat".

Així mateix ha insistit en la propostes de buscar mediadors per superar el conflicte i ha assegurat que el Govern ha rebut ja respostes a la seva crida en aquest sentit.