El president, Carles Puigdemont, ha enviat avui la carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, en què li proposa anar a la cambra baixa a explicar les raons del referèndum, segons la missiva a la qual ha tingut accés El Nacional. “Em sembla important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar, en tant que màxim responsable institucional de Catalunya, les raons per les quals hem arribat fins aquí i perquè el meu Govern sol·licita dialogar sobre la proposta de referèndum amb el Govern espanyol”, argumenta Puigdemont.

El cap de l'executiu català, que deixa clar que no es tracta de sotmetre la seva proposta a una nova votació després del fracàs dels intents anteriors, mostra el convenciment que “un debat d’aquesta transcendència és necessari i s’ajusta al que els ciutadans esperen de les seves institucions de representació".

En el text, el president recorda que fa uns dies va enviar una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, sol·licitant iniciar un diàleg sobre el referèndum català; que la proposta va ser rebutjada; que el cap de l’executiu espanyol el va convidar a acudir al Congrés a un debat amb tots els grups sobre aquest tema; i que el Govern divendres va anunciar la data i pregunta del referèndum.

Així mateix, assenyala que els darrers anys el Congrés ha tractat propostes de diferents grups parlamentaris catalans per resoldre les demandes majoritàries dels ciutadans de Catalunya però que aquestes “aspiracions legítimes i majoritàries, sempre han estat rebutjades, retallades i incomplertes”, tant a la cambra baixa com al Senat. Per tant, conclou que no sembla raonable tornar a formular “propostes que estan destinades a córrer la mateixa sort”.

Aquest darrer plantejament del Govern arriba després que l'abril passat la Mesa del Congrés rebutgés la petició del president d'utilitzar una sala de la Cambra per explicar el referèndum. La resposta de l'executiu català va ser organitzar una conferència en un auditori de l'Ajuntament de Madrid en què van intervenir el president, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Raül Romeva. Aleshores, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va proposar a Puigdemont que exposés la seva oferta davant del Congrés per debatre la idea amb els diputats. Puigdemont va interpretar l’oferta com un canvi de to de l’executiu espanyol, però va deixar clar que només acceptaria sotmetre la proposta a votació si hi havia un acord bilateral previ.