El president, Carles Puigdemont, ha anunciat en una entrevista la BBC que Catalunya declararà la independència en qüestió de dies. El cap de l'executiu català explica al llarg de la conversa amb el canal britànic que el Govern "actuarà a finals d'aquesta setmana o començaments de la pròxima".

"Declararem la independència 48 hores després que es facin oficials tots els resultats que s'estan escrutant. Probablement això acabarà quan hi hagi els vots de l'exterior", ha assenyalat el president Puigdemont.

L'entrevista amb la BBC s'ha registrat moments abans que el rei Felip VI fes una declaració institucional en què ha assegurat que l'executiu català està actuant al marge de la llei amb una "deslleialtat inadmissible".

En ser preguntat sobre què passaria si Mariano Rajoy intervé per prendre el control del Govern català, Puigdemont ha advertit que "seria un error que el canviaria tot".

El president qualifica de "molt decebedora" la reacció de la UE davant de la repressió policial de l'1-O i es mostra també en desacord amb la declaració de dilluns de la Comissió Europea que considera els fets de diumenge com un "assumpte intern".

La intervenció, "un error"

Puigdemont ha qualificat una possible intervenció de l'autonomia com "un altre error d'aquesta cadena d'errors". Però el president destaca que "després de cada error hem sortit més reforçats" i ha exposat que "avui estem més a prop de la independència que fa un mes i no només perquè avancem al calendari que teníem fixat, sinó perquè a cada setmana i a cada error hem acumulat més força social, més majoria a Catalunya que no accepta aquesta situació".

I atenció: el president també ha alertat de la perillositat de convocar "La intervenció de l'autonomia, l'arrest dels membres del govern o el meu arrest. Això pot ser l'error definitiu", ha sentenciat.