Les constants comparacions entre ETA i el procés català per part d'alguns polítics semblen no tenir fi. TV3 emetia ahir un reportatge sobre els 10 anys de negociacions secretes que van servir per acabar amb els atemptats de la banda terrorista, titulat La fi d'ETA, que tenia per objectiu mostrar, a través de les veus en primera persona dels dirigents de llavors, víctimes i persones que formaven part de l'organització, com va evolucionar aquest procés fins a la pau.

Entre Arnaldo Otegi, Alfredo Pérez Rubalcaba i altres veus conegudes, hi va haver una que va destacar per damunt les altres. I no precisament en el sentit positiu del terme. Era la veu de qui va ser ministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja, que no es va tallar ni un pèl a l'hora d'equiparar ETA amb l'independentisme català, com ja han fet tants d'altres, l'últim Eduardo Inda, que va comparar la violència d'ETA amb la "violència separatista" assegurant que "aquest nivell de violència no s'ha viscut ni al País Basc als anys durs, allà podien matar algun jutge o algun fiscal, que tampoc en van matar o assassinar gaires".

A ulls seus, "ningú ha derrotat ETA encara" perquè "no només s'ha de mesurar la seva força per l'organització, sinó el seu projecte, el seu projecte de ruptura". Mayor Oreja s'ho va fer venir bé per lligar-ho amb les aspiracions del Govern i, abans de citar Catalunya, va referir-se subtilment a EH Bildu i Sortu lamentant-se que "al País Basc estan avançant i ja són alternativa amb aliats a l'actual govern".

És en aquest punt on el procés va entrar en joc. I és que mentre a Euskadi això avança, segons ell, una mostra més que "ETA no ha estat derrotada" és precisament "quan a Catalunya el procés de ruptura està avançant seriosament i està a l'avantguarda".

"Com hem de dir que hem derrotat el projecte de ruptura d'ETA?", es va qüestionar, per acabar dient que "tu aconsegueixes que ETA deixi de matar, que és fantàstic, però no significa que el preu que tu pagues sigui el preu positiu per a una nació com Espanya".

(Vídeo, 01.38h)