El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha subratllat aquest dilluns que el rebuig dels italians a la reforma constitucional que havia proposat el seu govern deixa dues conclusions: que els referèndums "els carrega el dimoni", perquè traslladen als ciutadans una tasca dels polítics, i que les reformes de la Constitució "cal fer-les quan hi hagi consens".

En una entrevista a Antena 3, recollida per Europa Press, ha assegurat que el PP no és "immobilista" sobre la Constitució, però ha afegit que el consens al voltant de la Carta Magna és una de les millors coses que té el text, que demà celebra el seu 38 aniversari, "no ha de ser trencat per iniciativa d'una part", perquè això "fractura" la societat.

Segons la seva manera de veure, per reformar la Constitució cal un consens en què participin "com més millor", i ha destacat en primer lloc el PSOE i Ciutadans. A més, ha recordat que una reforma de la Constitució pot ser sotmesa a referèndum només que ho demanin 35 diputats, de manera que "com més s'incorporin al consens, millor".

Quant als referèndums, ha assenyalat que ell no està en contra de celebrar-los i que a més en la Constitució espanyola estan taxats, però que és un instrument que "no ha de ser usat excessivament". El referèndum italià, ha dit, es va convertir en un plebiscit sobre la persona del primer ministre, Matteo Renzi.

En aquest context, Maíllo ha subratllat que, a l'Europa actual, el president del Govern, Mariano Rajoy, "és el líder amb més força després de (la cancellera alemanya) Angela Merkel" i que el debat al continent és "més Europa o més populisme".

En aquest punt, ha remarcat que el populisme "cal combatre'l i no tractar d'aliar-se amb ell" com, segons ha dit, ha intentat fer la socialdemocràcia a Europa i també a Espanya". De fet, ha criticat al PSOE els seus acords amb "el populisme d'esquerra" afirmant que "han estat negatius per a les institucions i per als que han pactat amb ells", i els ha demanat als socialistes que reflexionin sobre aquests acords.

Negociacions pels pressupostos

Maíllo ha defensat que el Govern negociï amb els socialistes el sostre de despesa o el finançament autonòmic, ja que hi ha presidents autonòmics socialistes, però també ha subratllat que el PP està compromès amb el seu acord amb Ciutadans. D'entrada, ha subratllat que, en línia amb aquest text, el Govern no tocarà ni l'IRPF ni l'IVA.

"L'acord amb Ciutadans està plenament vigent i la nostra intenció és complir-lo", ha dit. Això sí, ha assenyalat que els 5.000 milions que reclama el partit taronja per finançar polítiques socials i mesures de reactivació de l'economia "si es posen en un lloc, cal treure'ls d'un altre". "Ciutadans sap que el sostre de despesa és el que és, però el compromís és complir-lo i haurem d'entrar en negociació", ha afegit.

En la mateixa línia, ha insistit que el PP intentarà negociar "amb tots" els pressupostos generals de l'Estat (PGE), però no creu que Ciutadans tingui "motius per sentir-se desplaçat" perquè el PP posarà sobre la taula aquest acord "com a pacte propi".

Pel que fa al PSOE, ha afirmat que Rajoy està "molt implicat en la negociació" i suposa que el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, també ho està. "Sé que s'entenen i això és molt positiu", ha dit, celebrant que els socialistes hagin abandonat un "no és no" que, a parer seu, "imitava bastant el populisme", igual que altres expressions de l'època de Pedro Sánchez.