El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha avisat el president Carles Puigdemont i el Govern que "no han de subestimar l'ampli suport que té Rajoy a tot Europa. S'equivocarien completament si ho fessin". Així ha respost Juncker en una entrevista a El País quan se li ha demanat un missatge per al president català.

Juncker afirma que les eleccions del 21 de desembre a Catalunya haurien de d'iniciar “el moment de restablir la normalitat” al país. “El 21 de desembre és el dia a partir del qual tot podria, hauria, de millorar”, afegeix. A més, diu que “hi ha d’haver diàleg” com a millor mesura que “l’ús de la força”, però alhora ha deixat clar que ell no farà crides al diàleg o a la mediació. “És el govern espanyol qui ha de posar ordre a casa seva”, ha reblat.

Juncker no concreta quin seria el seu posicionament si l’independentisme guanyés els comicis del 21-D. De fet, admet que no és clar que hi hagi una “majoria” favorable a un estat propi a Catalunya. El dirigent luxemburguès s’ha limitat a desitjar “que Espanya faci servir tota la força i intel·ligència per encaminar tot això cap a un final feliç o com a mínim acceptable”.

Crítiques a Rajoy per l'1-O

Així i tot, reitera que mai serà “favorable a l’ús de la força”. De fet, el president de la Comissió revela que tot i donar un suport total a la posició del govern Rajoy, “en privat” li va traslladar “crítiques” pel “moment policial de l’1-O”. 

Durant l’entrevista, Juncker es mostra favorable a les tesis de l’executiu espanyol perquè està “a favor de qui respecta la llei”. Alhora, destaca que a Brussel·les “Catalunya és una gran, una enorme, preocupació”, i afirma que la situació actual “és un desastre” perquè “ha enrarit l’atmosfera política i ha generat una fractura interna en la societat espanyola i en la catalana”. El líder de la Comissió creu que “el nacionalisme és verí”, però no creu que “nacionalisme i populisme siguin exactament el mateix”.