El ministeri de l'Interior ha fet arribar una notificació al Partit Demòcrata Català en què, a més de comunicar-li el rebuig al nom i les sigles de la nova formació, qüestiona els plantejaments independentistes que figuren en el preàmbul dels seus estatuts, per considerar que el fet de no descartar la via unilateral pot incórrer en incompatibilitat amb la llei de Partits Polítics.

El PDC ha atribuït la decisió a una “operació política del ministeri de l’Interior”. “No ens volen ni en pintura, no ens volen ni inscriure com a partit polític amb mil excuses”, ha denunciat el president del PDC, Artur Mas, en una roda de premsa.

Interior argumenta en la seva notificació que la denominació del partit no pot “coincidir, assemblar-se o identificar-se, encara que sigui fonèticament, amb la de cap altre partit prèviament inscrit en el registre”. En aquest sentit, recorden que ja hi figura Demòcrates de Catalunya, l’escissió d’Unió que lidera Antoni Castellà. Tampoc accepten les sigles, atès que PDCat es troba registrat per un partit anomenat Pàtria i Dignitat.

La coordinadora del PDC, Marta Pascal, ha recordat que hi ha més de 70 partits que fan servir la paraula demòcrata i més de 40 que utilitzen la de català. “El més greu no és que no inscriguin els noms, sinó que intentin impedir que un partit existeixi perquè defensa la independència de Catalunya”, ha afegit Mas.

Llei de Partits

La notificació del ministeri adverteix que el fet que aquest partit, que es defineix com a independentista, admeti que no renuncia a la via unilateral per aconseguir aquest objectiu pot incórrer en “incompatibilitat” amb la Llei de Partits, que fixa que les formacions polítiques “s’ajustaran en la seva organització, funció i activitat als principis democràtics i a allò que disposen la Constitució i les lleis”.

La llei de Partits es va aprovar el 2002 al Congrés dels diputats amb l’objectiu d'il·legalitzar Batasuna, raó per la qual en l’exposició de motius es va assenyalar com un dels objectius impedir l’existència de partits que puguessin "recolzar la violència i les activitats de bandes terroristes".

“Ens intenten inhabilitar políticament, ens volen fora de la política saltant-se precedents molt clars en impedir que tinguem grup al Congrés. Intenten per tots els mitjans que el PDC no es pugui inscriure per esborrar-nos del mapa”, ha denunciat Mas.

L’escrit recorda al PDC que haurà de solucionar els “defectes formals” existents en la documentació presentada si vol continuar amb la tramitació de l’expedient per a la qual cosa disposen de tres mesos.