Ha estat una nit llarga davant del departament d’Economia, on no ha estat fins a les set del matí -quasi 24 hores després d’haver-hi entrat- que els últims agents de la Guàrdia Civil han abandonat l’edifici. Encara, amb un petit grup de manifestants a les portes de la conselleria. Paral·lelament, quatre dels 14 detinguts pels escorcolls han quedat en llibertat provisional a l'espera de ser citats a declarar al jutjat.

Més de 20 hores dins la seu d'Economia

Més de 20 hores després d'haver entrat al departament d'Economia, la Guàrdia Civil n'ha començat a sortir cap a les quatre de la matinada, enmig d'un cordó policial realitzat pels Mossos d'Esquadra. Alguns dels agents han sortit amb capses i bosses.

El cos policial ha comprovat amb gossos que no hi hagués explosius al vehicles que tenien aparcats davant la conselleria. Quatre dels vehicles tenien molts desperfectes i estan essent retirats amb grua.

mossos concentracio economia 20S - sergi alcazar

Segons fonts del departament, els escorcolls han acabat a quarts de nou del vespre. Però els agents no han pogut sortir a aquella hora, ja que els milers de persones concentrades al carrer n'impedien el pas.

Tot i que l'ANC i Òmnium han fet una crida als concentrats perquè marxessin a mitjanit, algunes persones s'han quedat davant el departament d'Economia a l'espera de la sortida de la Guàrdia Civil. Durant la tarda, s'han sentit càntics de "Dormireu aquí" i "No sortireu" i fins i tot s'ha vist un matalàs entre els milers de persones concentrades a la Rambla de Catalunya. A les quatre de la matinada encara quedaven al carrer unes 150 persones.

concentracio economia 20S - sergi alcazar

En el moment en què els Mossos han permès marxar la Guardia Civil, al voltant de les quatre de la matinada, hi ha hagut una petita càrrega. Una ambulància s’ha hagut d’endur fins i tot un ferit. Tot i això, el cos de policia hauria seguit la consigna del major Josep Lluís Trapero, que havia demanat ser curosos i restrictius amb l’ús de la força.

Els últims agents de la Guàrdia Civil han marxat ben entrat el matí (7:15), després de gairebé 24 hores des que van entrar a la conselleria. A aquella hora, encara hi havia una desena de manifestants a les portes. 

Quatre arrestats, en llibertat

Fins a quarts de cinc de la matinada hi ha constància de sis 'habeas corpus' invocats, això és, el fet de passar directament davant del jutge instructor sense declarar davant de la policia. Tres d’aquests al jutjat de Barcelona i tres més al de Martorell, que han estat desestimats en considerar que les detencions s'ajustaven a la legalitat. 

Alguns dels detinguts que han demanat l''habeas corpus' són el secretari general de la Vicepresidència i de la conselleria d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové; el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó; Pau Furriol i Mercedes Martínez, vinculats a les naus que emmagatzemarien material electoral; Xavier Puig, de l'Oficina d'Afers Exteriors; Josep Masoliver, responsable de sistemes de la fundació puntCAT.

D'altra banda, la Guàrdia Civil ha deixat en llibertat almenys quatre dels arrestats, a l'espera de ser citats en els propers dies pel jutge instructor. Es tracta del secretari general de Treball, Josep Ginesta; David Franco, cap de desenvolupament d'àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions; David Palanques, de l'oficina tècnica de projectes del departament de Treball i Afers Socials, i Joan Ignasi Sànchez, assessor en matèria d'Opinió del departament de Governació.