La conselleria d’Exteriors ha enviat una comunicació a les cancelleries internacionals amb un informe sobre El legítim dret a decidir de Catalunya elaborat per un grup d’experts en dret internacional de les universitats de Ginebra (Suïssa), Minho (Portugal), Science Po (França) i Americana (EEUU) on s’avala la convocatòria del referèndum.

Aquesta comunicació s’emmarca en el compromís del departament –que nomena com el Catalan Ministry of Foreign Affairs- de garantir que els agents polítics d’arreu del món tinguin accés a la informació “oportuna i fidedigna” sobre l’escenari polític en què se celebra el referèndum.

L’informe avala la legitimitat del referèndum després d’analitzar els antecedents històrics, polítics i sociològics dels darrers 30 anys, el dret a decidir des del punt de vista de la teoria constitucional, la legalitat del referèndum i la legitimitat del Govern en la crida a les urnes.

El document conclou que la UE reconeix el dret a decidir, rebutja que s'esgrimeixi com a argument la inconstitucionalitat, defensa que l’aplicació de la Constitució i la interpretació dels seus principis s’ha de basar en el diàleg, i que davant d’un conflicte polític les autoritats tenen el deure de negociar.

“En una genuïna democràcia liberal, l’estat de dret no pot triomfar per damunt la legitimitat democràtica. Ni a l’inrevés”, adverteix. L’estudi admet que si l’Estat espanyol nega el dret de Catalunya a negociar el seu dret a decidir, l’únic camí que li queda a les autoritats catalanes és un referèndum d’autodeterminació.