El setge judicial contra el Parlament no aconsegueix doblegar la Mesa. La presidenta, Carme Forcadell, ha comparegut aquest migdia a la Cambra catalana per deixar clara la seva intenció de defensar la llibertat d'expressió dels diputats, com a essència del parlamentarisme. "Que ningú tingut cap dubte, no ens doblegarem a la voluntat censora d'aquells que volen coartar un parlament. Continuarem alçats", ha assegurat.

Forcadell s'ha presentat davant els mitjans al seu despatx, acompanyada de la secretària primera, Anna Simó, que també ha hagut de declarar aquest matí davant del TSJC en condició d'investigada, i de la resta de membres de la Mesa inclosos en la causa oberta arran la votació de les resolucions sobre la convocatòria del referèndum.

Gravetat extrema

La presidenta ha descrit la situació provocada per la imputació d'anomalia democràtica de "gravetat extrema". "No permetrem que es normalitzi una excepció parlamentària en què els poders de l'Estat pretenen dir-nos de què podem parlar i de què no, ni permetrem que la Mesa els faci la feina bruta convertint-se en un Tribunal Constitucional de miniatura. Això no passarà", ha advertit.

Després d'agrair el suport que ha rebut per part del president, Carles Puigdemont, el Govern i les institucions que li han fet costat davant del TSJC, ha assegurat que compareixia amb la tranquil·litat que la Mesa ha actuat correctament i d'acord amb les seves funcions.

Forcadell ha denunciat davant la jutge que només el fet que la presidenta i quatre membres de la Mesa declarin en un procediment penal per opinions i vots a la Cambra ja representa una vulneració dels seus drets com a diputats i, de retruc, dels ciutadans que representen. "Vulnera la inviolabilitat parlamentària que ens empara, que garanteix la separació de poders i protegeix la llibertat d'expressió dels diputats i, en conseqüència de la ciutadania", ha advertit tot recordant que correspon al TSJC l'obligació de garantir la inviolabilitat de la Cambra per permetre l'acció lliure de coaccions.

La presidenta ha defensat que igual com va ser lícit que el president parlés de referèndum davant l'hemicicle, també la Cambra podia fer-ho.

"Si som aquí és perquè no ens hem doblegat a la censura que ens pretenen imposar perquè són incapaços d'afrontar políticament els problemes polítics", ha explicat, a més d'assegurar que pagaran gustosament aquest preu per garantir la democràcia i la llibertat d'expressió dels diputats.

Emparats per la llei

La republicana Anna Simó ha intervingut en la mateixa línia per recordar que la funció de la Mesa és garantir els drets dels diputats; que les declaracions de membres de l'òrgan de Govern de la Cambra no s'haurien d'haver produït mai perquè estan emparats per la inviolabilitat que garanteix la separació de poders i evita coaccions als diputats; i que totes les seves accions estan emparades per la legalitat i el reglament de la Cambra. De fet, Simó ha advertit que la il·legalitat hauria estat coartar la llibertat d'expressió dels diputats.

"El Parlament és la seu de la sobirania d'aquest país. Som corretja de transmissió dels anhels dels ciutadans. Cap tribunal impedirà que a aquest Parlament es parli d'allò que interessi a la ciutadania", ha advertit.