"L'oposició democràtica" propugnada per Carles Puigdemont davant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i la negativa a donar-se per cessat pel president espanyol Mariano Rajoy podria tenir resposta de la Fiscalia amb una acusació d'un delicte d'usurpació de funcions, segons fonts de l'executiu central a El Nacional. "Des d'aquest moment, la qualificació de les seves conductes correspon a l'àmbit judicial", consideren les personalitats consultades, que ja l'anomenen "senyor Puigdemont", no "president" de la Generalitat i fugen de valorar el discurs d'aquest dissabte.

Segons l'article 402 del Codi Penal incorre en un delicte d'usurpació de funcions públiques qui "il·legítimament exerceixi actes propis d'una autoritat o funcionari públic atribuint-se caràcter oficial", pena que seria castigada amb presó d'un a tres anys.

Les fonts de la Moncloa expliquen que aquest supòsit es compleix si Puigdemont i la resta del Govern decideix quedar-se al càrrec, signar documents, o actuar al marge de les mesures d'intervenció de l'autonomia catalana, perquè han estat cessats "a tots els efectes". També recorden que un cop destituïtsamb la publicació del BOE l'executiu català deixa de cobrar el sou. Això sí, preguntades per aquest diari sobre la possibilitat d'ordenar la seva marxa física dels edificis públics, les fonts mostren cautela i prefereixen no pronunciar-se al respecte.

El mateix delicte que a Puigdemont i els consellers s'aplicaria als càrrecs de confiança –membres de gabinet i assessors–, uns 140 treballadors aproximadament que també queden destituïts amb els decrets de l'executiu central. 

En conseqüència, el govern espanyol espera que "les noves eleccions a Catalunya permetin tornar la dignitat a les institucions catalanes del deteriorament que han patit durant el govern del Sr. Puigdemont" afirmen. Això sí, fonts de la vicepresidència espanyola no descarten la possibilitat que les forces independentistes boicotegin els comicis, tot i que assumeixen que "aquesta possibilitat existia ara i abans", tanquen.