"L'expressió millor tard que mai no és vàlida per als polítics, per a qui el calendari ho pot ser tot". D'aquesta manera comença un article del prestigiós diari Financial Times sobre el procés en que critica l'immobilisme del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

La peça, titulada "A Rajoy li queda poc marge per intervenir a Catalunya", està signada pel cap d'internacional del diari del Regne Unit, David Gardner, i detalla els últims fets rellevants en la relació entre el Govern espanyol i l'Executiu de Carles Puigdemont. En concret, comenta les alternatives que proposen tant Rajoy com el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sobre Catalunya. 

Sobre la proposta de l'Executiu central, l'article es fixa en les declaracions que va fer Rajoy el cap de setmana passat a Bilbao, on va proposar seguir el camí del País Basc. "L'oferta del president del Govern d'una millora fiscal autonòmica pot ser massa petita i arribar massa tard", considera el diari.

L'article aprofita per recordar al Govern espanyol que Catalunya, de fet, ja va demanar tenir un sistema fiscal com el basc al 2012 però que va topar, de nou, amb la negació de Rajoy a negociar. Aquest fet, consideren, va ser un dels detonants per a l'auge de l'independentisme. A més, Gardner també fa èmfasi en les retallades que va patir l'Estatut per part del Tribunal Constitucional, després d'haver estat pactat entre Catalunya i Espanya, aprovat al Parlament i avalat en un referèndum. 

L'article es dóna a escassos dos mesos i mig de la celebració del referèndum i conclou advertint que el Tribunal Constitucional estarà aquest pròxim mes "perfeccionant les seves armes contra el plebiscit català".