La diputada de la CUP Anna Gabriel ha assegurat aquest matí que els 10 diputats del seu partit "donaran la confiança perquè s'acabi la legislatura amb els objectius que es van marcar", és a dir, perquè es culmini el procés. En una entrevista al programa Els Matins de TV3, Gabriel ha assegurat que "el dia 28 es tracta de seguir amb la legislatura", i que per tant, "donarem el 'sí' a la qüestió de confiança". 

Gabriel ha volgut evitar posar esculls a la qüestió de confiança, i ha assegurat que per part de la CUP no es vincularà la votació a una celebració d'un referèndum unilateral d'independència (RUI), ni tampoc a uns pressupostos concrets. Tot i això, sí que ha assegurat que la votació serà afirmativa sempre i quan es mantingui el full de ruta.

Negociació pels pressupostos

Pel que fa als pressupostos, motiu pel qual es va convocar aquesta qüestió de confiança en no poder aprovar-los, Gabriel ha assegurat que entén que sigui un punt prioritari pel Govern i que, per això, estan disposats a parlar-ne. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta setmana tenen una primera reunió amb el Departament d'Economia per començar a treballar sobre els nous comptes, i aconseguir "una entesa de mínims".

En aquest sentit, Gabriel ha dit que entén que els pressupostos han de satisfer el conjunt de Junts pel Sí, però ha assegurat que també hauria d'haver-hi un petit espai per a la CUP, que inclogués l'aturada d'algunes privatitzacions i el revertiment de retallades. 

Gabriel ha descartat, però, que el dia 28 ja es presentin uns comptes i que vagin vinculats a la confiança. La cupaire ha explicat que no es podrien votar, perquè encara no els han vist. Tot i això, ha assegurat que encara que la votació vagi vinculada a una negociació sobre els nous comptes, ells hi podrien donar suport. 

Referèndum unilateral

La diputada de la CUP també ha volgut deixar clar que "per nosaltres segueix essent clau el referèndum sobre la independència", però que entén que dins el grup de Junts pel Sí pot ser que encara no hi hagi un consens suficient per incloure'l al full de ruta. Per això, ha dit que encara que el dia 28 no es concreti cap mecanisme com el RUI per tirar endavant el procés, ells votarien a favor de la qüestió de confiança, ja que no veuen "motius per convocar unes noves eleccions".

Gabriel ha dit que entén també que el president no vulgui convocar un referèndum si "no hi ha totes les garanties" i ha assegurat que poden "donar suport a la confiança i després acabar de travar la legislatura". Tot i això, ha defensat el RUI i ha assegurat que "serà vinculant, perquè ens comprometem que ho sigui". A més, consideren que seria un mecanisme democràtic que permetria revalidar el resultat de les eleccions del 27-S.