"Treballem per construir els pressupostos del 2017". Aquest és el missatge que la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha enviat al Govern de la Generalitat durant l'exposició que ha fet al faristol del Parlament per explicar el seu 'no' als comptes del 2016 i que avui tombarà la cambra catalana, gràcies a les esmenes a la totalitat que han presentat tots els partits, inclosa la de la CUP. 

Després que s'hagi fet públic que el president català, Carles Puigdemont, dóna per trencat el pacte d'estabilitat amb la formació anticapitalista, la cupaire ha volgut deixar clar que per la CUP, "avui no es trenca cap acord polític, sinó que l'acord polític muta". En aquest sentit, l'esquerra anticapitalista sosté que el procés no està mort, malgrat que no hi hagi comptes. Defensa que en les darreres setmanes hi hagut "punts de trobada" en matèria pressupostària. Per això, manté que "no s’acaba res, creiem que tenim l’oportunitat d’aprendre i posar les bases per treballar per la ruptura i el procés constituent" que han de portar cap a la República catalana.

Tanmateix, remarca que cal treballar conjuntament uns nous pressupostos, és a dir, des del primer minut entre el Govern i la CUP. "Si ens entenem en un marc compartit de pressupostos postautonòmics i prerepublicans, avançarem col·lectivament i tindrem a tocar el que ens vam marcar en la declaració del 9-N", ha clamat. 

Pressupostos insuficients

"Avui nosaltres no estem contentes, avui la CUP hagués volgut fer una altra cosa". Amb aquestes paraules la diputada cupaire Eulàlia Reguant ha lamentat que no s'hagi pogut arribar a un acord. Tanmateix, ha volgut remarcar la complexitat de tot plegat. "Representem dos projectes diferents", ha matisat. Ara bé, també ha reconegut que tenen en comú "la voluntat d’avançar cap a la independència".

La cupaire ha defensat que els pressupostos han d'emetre un missatge molt clar: "que el procés va de debò". Però en aquest cas, el projecte que ha posat sobre la taula és insuficient per a la CUP.  "Ens trobem uns pressupostos que claudiquen davant de Montoro", ha criticat. De fet, considera que acceptar el topall de dèficit del 0,7% que imposa l'Estat espanyol, i que compleix Junqueras, és directament "una vexació política". I ha sentenciat: "Això no ho podem acceptar". Per això, no retiraran la seva esmena la totalitat, i per primera vegada en el legislatiu català, un projecte de pressupostos no començarà ni a caminar.

Fiscalitat

Reguant ha respost també al vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. "No podem parlar dels pressupostos més socials de la història", malgrat que ha reconegut que sí que són millors que els del 2015. En aquest sentit, ha criticat que s'hagi amagat el debat sobre la fiscalitat i model econòmic, i en concret la qüestió de l'IRPF, per "por".

"No val anteposar quin model de país volem, a estratègies electoralistes", ha criticat, sense mencionar directament CDC i ERC que han fet públiques les seves discrepàncies en aquest punt a les portes d'unes eleccions.