La Fiscalia General de l’Estat no ha admès a tràmit la primera denúncia per il·legalitzar la CUP com a partit polític per haver executat “accions violentes palpables”.

Segons ha pogut confirmar El Nacional, es tractava de la petició d'un particular, i per ara ha estat l'única que ha rebut la Fiscalia. "Arran de la denúncia d'un particular respecte de la CUP, s'ha obert un expedient intern que s'ha tancat sense iniciar diligències d'investigació. No hi ha altres denúncies, tampoc respecte a d'altres partits. Les denúncies referides a altres partits són anteriors i estan arxivades", ha explicat l'òrgan.

El particular havia denunciat els anti-capitalistes per haver celebrat “actes il·legals, inconstitucionals i que atempten frontalment contra l’Estat de dret, evidenciant-se així un comportament que no obeeix la Carta Magna”.

A la mateixa denúncia, a què ha tingut accés Vozpópuli, s’explicava que la CUP "ha donat suport i promogut públicament un acte, auto-denominat referèndum d'autodeterminació, que vulnera flagrantment els principis rectors elementals de la nostra Constitució".

Així, el denunciant considera que els cupaires “han actuat i llançat missatges públics que han provocat concentracions tumultuoses, ocupacions d'espai públic i fustigació a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat". En aquest sentit, es mencionen els cotxes de la Guàrdia Civil que van ser fets malbé a les portes del departament d’Economia el passat 20 de setembre.

Suspensió cautelar i fora del 21-D

A la denúncia, que finalment no ha prosperat, s'instava a "declarar il·legal" i a "dissoldre" la CUP. Durant el procediment fins a arribar a aquest punt, es demanava que "se suspenguin cautelarment i provisionalment les activitats de la CUP fins que es dicti sentència". En cas de fer-se això realitat, provocaria que la formació no pogués concórrer a les eleccions del 21 de desembre.

La denúncia de VOX, a punt

Paral·lelament, El Nacional ha pogut saber que el partit dretà VOX ja té preparada la seva denúncia per il·legalitzar no només la CUP, sinó que també ERC i el PDeCAT.

El president de la formació, Santiago Abascal, ha justificat l'acció titllant els partits d'"organitzacions criminals" que han comès un "cop d'Estat":

Tot i que VOX ja té la denúncia preparada, encara no l'ha presentada a la Fiscalia.