"Si la consulta se celebra i aconsegueix una participació raonable, Espanya tindrà un problema". Aquesta és la idea que sosté Antoni Zabalza en un article d'opinió en què defensa una actuació immediata per part del govern espanyol per impedir el referèndum independentista previst a Catalunya per al pròxim 1 d'octubre.

El text, titulat "No al referèndum" i publicat aquest dimecres al diari El País, apunta que la "passivitat" del president del govern espanyol "concedeix la iniciativa als secessionistes", per la qual cosa insta Mariano Rajoy a posar punt final a l'"abandonament o falta de presència de l'Estat a Catalunya".

Antoni Zabalza (Linyola, 1946) és economista i va ser secretari d'Estat d'Hisenda entre 1991 i 1993 sota la presidència de Felipe González. A més és president i conseller delegat d'Ercros des del 1996 fins a l'actualitat.

Les "llargues cues" del 9-N

Al seu article, Zabalza assegura que fets com la consulta del 9-N amb les seves "llargues cues", l'anunci del Govern, amb "imatge d'autoritat i poder", de celebrar el referèndum de l'1-O o la presència "en sòlids i prominents pals" d'estelades en bona part de Catalunya il·lustren aquesta absència del govern espanyol a Catalunya.

Davant d'això, el columnista considera que "molts ciutadans" es pregunten si no "estarà desapareixent la protecció que la llei els atorga". Hi afegeix que part de la ciutadania "no entén la doctrina que per actuar calgui esperar que apareguin efectes legals", ja que "confon i desmoralitza per la seva absurditat".

"Si Puigdemont pot anunciar el referèndum de l'1 d'octubre i tot segueix igual, Puigdemont podrà sens dubte també organitzar i celebrar aquest referèndum", continua Zabalza, per afegir que "davant la supèrbia cada vegada més aparent del moviment secessionista, cada cessió, cada mostra de laxitud en el descàrrec de les obligacions del governant debilita el seu poder i reforça el del seu opositor".

Lleis aprovades "en l'últim moment"

Per això, Zabalza considera que l'independentisme jugarà la carta d'aprovar la llei de referèndum "en l'últim moment, amb les urnes i la logística del referèndum totalment a punt, i amb les cues de ciutadans ja formades per votar" i que, en aquest cas, "si el referèndum se celebra i acaba acreditant-se que ha comptat amb una participació raonable, Espanya tindrà un problema".

Per tot això, l'exsecretari d'Hisenda considera que Rajoy "ha de convèncer la societat espanyola que aquest referèndum no se celebrarà", i per a això no n'hi ha prou de "simplement dir-ho, com ha fet fins ara, i alhora no fer res per canviar les condicions objectives de la política catalana". "Rajoy no pot continuar ignorant la fallida de l'Estat causada per la falta de lleialtat institucional del govern autonòmic català", conclou Zabalza.