L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat aquest divendres que no està informada dels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre, però que cada cop té més dubtes que es pugui considerar un referèndum amb garanties. 

Precisament aquest fet ha estat remarcat en nombroses ocasions per part dels comuns, que consideren que el referèndum també ha de tenir aval internacional i interpel·lar tota la ciutadania. Així, Colau ha avisat el president del Govern, Carles Puigdemont, del risc que la consulta sigui unilateral per a "una part de la ciutadania, que no se sentirà cridada a les urnes". 

En una entrevista a la Cadena Ser, Colau també s'ha referit al paper que tindrà l'Ajuntament de Barcelona la jornada de l'1-O i ha dit que "no posarà en perill" el consistori i que "cap treballador municipal es pot veure en una situació compromesa". Segons considera, seria un error traslladar a la plantilla de l'Ajuntament "allò que no se sap resoldre a l'àmbit polític".

En referència a la crisi a l'aeroport del Prat, Colau també s'ha mostrat contrària que els agents de la Guàrdia Civil assumeixin les funcions de control de seguretat dels accessos a l'aeroport, tal com va anunciar aquest divendres el ministre de Foment, Íñigo de la Serna