L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que no posarà en perill "la institució ni un sol funcionari que pugui trobar-se en una situació de risc o de compromís". Ho ha fet en una entrevista a El Periódico.

"Si hi ha inseguretat o incertesa, mai no demanaré a cap funcionari públic que es posi en una situació compromesa", ha afegit, i ha insistit que el Govern ha de donar els detalls de com serà el referèndum i de quines garanties tindrà, ja que veu difícil que hi puguin ser totes perquè la votació està prevista per d'aquí a tres mesos i encara no s'ha convocat formalment.

"De fet, l'última notícia que tenim és que ha quedat desert el concurs per a la compra d'urnes, la qual cosa no genera gaire confiança", ha sentenciat. Sobre l'impacte de l'1-O a Barcelona, ha defensat que "en cap cas" els posicionaments diversos de BComú i el PSC, amb el qual governa, davant del referèndum afectaran l'estabilitat de l'executiu municipal.

"El referèndum no és senzill"

Colau ha assegurat que l'objectiu d'un referèndum sobre la independència de Catalunya no és senzill i ha demanat a l'independentisme que s'assumeixi la complexitat d'aconseguir-lo: "Hi ha objectius difícils que necessiten més temps del que voldries".

"JxSí tenen pressa perquè no han complert el seu compromís electoral de proclamar la independència en 18 mesos", considera Colau, que afegeix que la sobirania no ha d'esperar que canviïn les majories parlamentàries en el Congrés per exigir exercir el seu dret.

Així, recorda el canvi esdevingut amb l'arribada de més diputats a la cambra baixa que defensen el referèndum, amb la irrupció de Podemos, i també amb les alcaldies aconseguides pels anomenats "alcaldes del canvi" a diverses capitals de l'Estat: "Queda molt camí per recórrer però el debat obert a Espanya sobre el procés constituent és el millor aliat de Catalunya".