El comissari d'Interior, Immigració i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos ha assegurat aquest dilluns que atacs com els de Barcelona i Turku, Londres, Estocolm i Berlín demostren, sense cap mena de dubte, que "en molts d'aquests casos una informació més eficient i ràpida hauria pogut salvar vides".

L'intercanvi d'informació "és un deure", ha dit el comissari. En un debat a la Comissió de Llibertats Civils de l'Eurocambra, l'eurodiputada portuguesa Ana Gomes (S&D) li ha retret que en alguns casos hi ha estats membres que es troben amb "barreres polítiques" a l'hora d'intercanviar informació i ha denunciat que els Mossos d'Esquadra no tinguin accés directe a l'Europol.

Durant la comissió s'han abordat els progressos d'informació per a la lluita contra el crim, i el terrorisme en particular. Avramopoulos ha assegurat a l'Eurocambra que cal que els estats membres intercanviïn informació i els ha demanat que demostrin "confiança". "Hem de construir un escenari de confiança", ha dit. "Si no —ha continuat— mai no aconseguirem una unió de seguretat genuïna i efectiva".

Salvar vides

En aquest sentit ha afirmat que atemptats com els que va patir Barcelona han demostrat la importància de compartir informació i ha assegurat que en molts casos, no només a Barcelona, una informació "més eficient i ràpida" hauria pogut salvar vides.

L'eurodiputada socialista Ana Gomes ha recollit l'exemple posat per Avramopoulos i li ha retret que en el cas de Barcelona hi va haver "barres polítiques, no tècniques" per accedir a la informació. Concretament, li ha preguntat a l'eurocomissari: "Què passa quan la interoperabilitat de les dades es troba amb barreres que no són tècniques sinó que són polítiques?".

Per a Gomes Barcelona també és un exemple d'això. "S'ha dit que els Mossos d'Esquadra no tenien accés a la informació sobre els terroristes que van organitzar els atacs, sinó que la informació va ser facilitada per altres estats membres i per l'Europol", ha apuntat. La portuguesa ha remarcat que "és un problema" que hi hagi barreres polítiques "dins dels estats membres però també entre aquests".