Els resultats de la consulta popular que es va fer aquest diumenge a Veneçuela han sentenciat que el 98,4% dels participants (6.387.854 persones) van votar que rebutgen la formació de l'Assemblea Nacional Constituent que promou el president, Nicolás Maduro, per canviar la Constitució.

El rector de la Universitat Pedagògica Experimental Llibertador (UPEL), Raúl López, que forma part de la "comissió de garants" d'aquest plebiscit opositor, va dir que almenys el 98% dels participants va votar que "sí que" rebutja l'assemblea constituent.

La junta d'acadèmics va celebrar que en la jornada hagin participat un total de 7.186.170 veneçolans malgrat que es va tractar d'una activitat realitzada al marge del poder electoral, que no va donar suport a la convocatòria opositora.

Canvis constitucionals

En el procés es va preguntar als veneçolans si rebutgen l'assemblea constituent impulsada per Maduro, si demanen a les forces armades que protegeixin la Carta Magna vigent i si aproven la remoció dels titulars dels poders públics, acusats de servir el chavisme, la celebració d'eleccions i la conformació d'un govern d'unitat nacional.

El 98,5% va votar afirmativament per demanar a les forces armades que obeeixin les decisions de l'Assemblea Nacional (Parlament), de majoria opositora, un òrgan declarat en desacatament pel Tribunal Suprem de Justícia des de l'any passat, cosa que ha impedit que les seves decisions tinguin efectes pràctics.

A més, el 98,3% del total de participants (6.384.607) va aprovar que es renovin els poders públics, es faci una crida a eleccions "lliures i transparents", així com a un govern de transició i d'"unitat nacional". Aquests resultats, van remarcar els rectors, van ser assolits malgrat que el procés va comptar amb una maquinària set vegades més petita a la que utilitza el Consell Nacional Electoral en una elecció nacional.

La xifra obtinguda pels opositors és, tanmateix, inferior als 7.587.579 vots que va acumular Maduro el 2013 quan va ser elegit cap d'estat i va vèncer el líder opositor Henrique Capriles per menys de dos punts percentuals.