Fer-se totes les il·lusions possibles (Destino) és el títol escollit per a l'obra pòstuma de Josep Pla que arriba ara a les llibreries. Es tracta de material inèdit dels anys 50-60, descartat i guardat en un calaix que inicialment l'escriptor empordanès preveia publicar com un segon volum del Notes Disperses (1969), el 12è llibre de la seva monumental Obra Completa. "Els textos havien quedat descartats generalment per autocensura del propi Pla. Era conscient que aquests escrits on hi trobem un fort catalanisme, una crítica al règim, interioritats de Destino o, fins i tot, erotisme i afirmacions irreverents en el tema de relacions humanes, no haurien passat la censura de l'època", ha explicat a l'ACN Francesc Montero, encarregat de l'edició del volum i membre de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona. "Jo crec que esperaven temps millors. I ara, sortosament pels lectors de Pla, han arribat aquests temps millors i les circumstàncies han canviat", ha continuat Montero.

El Pla més crític

"En els escrits hi ha una crítica implacable al règim franquista i un catalanisme radical, granític i sense fissures", ha precisat l'editor d'aquest volum inèdit de Pla, que s'ha passat tres llargs anys bussejant entre els manuscrits del cèlebre autor empordanès. "Alhora també hi trobem crítiques a la pròpia societat catalana, autocrítica, reflexió, observació de la realitat, assagisme, aforisme i escepticisme. Una mica de tot", ha enumerat Montero, que considera que el Josep Pla que trobem en aquest Fer-se totes les il·lusions possibles és un mix entre l'home que vèiem a La vida lenta però amb la mateixa mirada que hi ha a les Notes disperses. "Hi ha força crítica de la realitat, coses que no li agraden del propi català, però també moltes coses que no li agraden del règim franquista, que considera abjecte", ha insistit l'editor i membre de la Càtedra Josep Pla de la UdG. 

Un home escèptic

"Certament és un Pla sense censura, sense embuts i que escriu allò que li ve al cap i realment pensa. Paral·lelament, en els escrits també hi ha una voluntat d'anàlisi de la pròpia personalitat i del seu amor impossible cap a Aurora Perea", ha conclòs Montero. "Aquest Pla és un sismògraf de la realitat catalana", ha sentenciat al seu torn Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla de la UdG. "Aquí descobrim un Pla radicalment catalanista per sobre de tot -no nacionalista, és cert-, i amb una visió extremadament crítica amb el règim de Franco", ha corroborat Xavier Pla. Segons el director de la Càtedra, a Fer-se totes les il·lusions possibles es troba el Pla més memorable: l'observador agut de les malalties del país, el comentarista que fa gala de l'escepticisme més ben informat, el reportador precís d'anècdotes impagables, l'escriptor capaç de donar la màxima vivacitat a personatges i paisatges, i el prosista més convincent i amable amb els lectors.

Contra la felicitat

De fet, el títol d'aquest recull inèdit de reflexions i divagacions vàries de Josep Pla pren el nom d'un dels aforismes que sobresurten entre les seves anotacions: "L'ideal consisteix a fer-se totes les il·lusions possibles i no creure en cap", escriu amb escepticisme Pla, que continua la seva reflexió: "Res em fa il·lusió. Quan em parlen de la felicitat, la cursileria de la paraula em fa rebentar de riure. Decepcionant, depriment, però ¿què hi voleu fer?", assenyala l'escriptor empordanès en un dels escrits que es poden llegir en aquest nou volum publicat per Destino.