Els especialistes en l’anàlisi tècnic del bitcoin consideren que la ruptura del màxim històric –als 109.000 dòlars– d’aquesta setmana, malgrat la caiguda de divendres provocada per Trump, ha obert la porta a un nou suport que situen entre 120.000 i 155.000 dòlars. No obstant això, els analistes que se centren en els fonamentals de l’actiu financer es mostren molt menys optimistes, tot i que no descarten que es pugui arribar en algun moment als 125.000 dòlars. També n’hi ha que vaticinen una correcció, que podria fer perdre a la moneda virtual el nivell dels 100.000 dòlars.
El bitcoin, la criptomoneda més cobejada pels inversors, ha fregat aquest dijous els 112.000 dòlars, 2.000 més que el dia anterior –quan es van recuperar els màxims de 109.000 dòlars que va assolir al març d’aquest any–, i va tornar a baixar divendres després de les amenaces aranzelàries de Donald Trump a la Unió Europea. La moneda virtual ha viscut una autèntica muntanya russa el que portem d’any, amb pujades i baixades abruptes en poques setmanes. Sis dates ho exemplifiquen:
- 5 de desembre de 2024: supera per primer cop els 100.000 dòlars (103.200).
- 20 de gener de 2025: toca el màxim històric intradia, a 108.786 dòlars (investidura de Donald Trump com a president dels EUA).
- 9 d’abril de 2025: el bitcoin s’enfonsa fins als 76.329 dòlars (una setmana després del Dia de l’Alliberament de Donald Trump).
- 8 de maig de 2025: recupera els 100.000 dòlars.
- 22 de maig de 2025: frega els 112.000 dòlars, nou màxim històric intradia.
- 23 de maig de 2025: cau per sota dels 110.000 dòlars després de l’amenaça d’aranzels del 50% dels EUA a la UE.
En una setmana, entre el 15 i el 22 de maig, la seva cotització s’ha disparat gairebé 10.000 dòlars, un 10% de revaloració. Diverses són les explicacions que se’n donen, tant estructurals com conjunturals. El consens assenyala com a principal que les fortes tensions provocades per les amenaces d’augmentar els aranzels urbi et orbe dels Estats Units s’han suavitzat, encara que no han desaparegut del tot. L’acord tancat amb el Regne Unit i la reunió de la Xina i els Estats Units fa uns dies a Suïssa han calmat els ànims i els inversors han pogut reprendre la seva voluntat de compra, però Trump ha deixat clar que encara no poden estar completament tranquils.
Entre els motius més conjunturals, destaquen les expectatives dels inversors en relació amb el Bitcoin 2025, una de les conferències mundials més rellevants del món cripto, que se celebrarà la setmana vinent. Hi intervindran el vicepresident dels EUA, JD Vance; el fundador de MicroStrategy, Michael Saylor; la senadora pro-bitcoin, Cynthia Lummis, i l’expert en IA i criptomonedes de la Casa Blanca, David Sacks.
En aquest escenari, l’anàlisi tècnica apunta a pujades per a la resta de l’any. Entre els experts internacionals, el bròker Changelly preveu que en el que queda de maig es podrien tocar els 125.000 dòlars per després retrocedir a nivells semblants als actuals, i per al conjunt de l’any, vaticinen que el màxim rondarà els 145.000 dòlars al juny, amb una cotització mitjana durant l’any de 125.000. Els panellistes consultats per Finders, un portal especialitzat en inversió, apunten que l’any tancarà a 135.000 dòlars, mentre que CoinTelegraph fixa el nou màxim en 128.000 dòlars, després de trencar els 109.000 aquests dies. Per la seva banda, l’analista financer britànic Hargeaves Lansdown preveu que l’eufòria no continuarà i que es produirà una correcció que podria fer baixar el preu per sota dels 100.000 dòlars.
Opinió des d’Espanya
Des d’Espanya, Javier Molina, un dels majors experts en la inversió en criptomonedes i analista per a Espanya del bròker nord-americà eToro, assenyala que la ruptura de la barrera dels 109.000 dòlars obre la porta a un nou màxim de 120.000. En la seva opinió, continua entrant capital al bitcoin per l’auge dels ETF, fons d’inversió que als Estats Units poden incloure criptomonedes des del 2024; la compra institucional d’empreses que volen tenir aquests actius en balanç, i per un sentiment comprador. Pel que fa a això últim, Molina demana cautela, ja que el sentiment ha derivat en eufòria.
José Antonio González, analista de Mercats Financers i responsable de l’àrea d’Anàlisi Tècnica d’Estratègies d’Inversió, considera que el preu objectiu per als pròxims mesos és de 168.800 dòlars, amb noves senyals de compra. Entre els motius, assenyala la depreciació del dòlar i del deute dels EUA, amb un efecte també sobre la renda variable. Segons l’analista, el mercat es pregunta on invertir en aquests moments en què no és clara la reducció de la inflació als Estats Units i el bitcoin s’ha convertit gairebé en un “actiu refugi”.
Això ha fet que el bitcoin sigui ja un actiu freqüent en moltes carteres, tot i que González considera que un pes del 2% seria l’ideal. Sobre una possible bombolla, no s’hi posiciona, ja que considera que està fora de l’anàlisi tècnica que desenvolupa. “Jo segueixo l’evolució del preu i encara hi ha un recorregut del 53%. I després, ja es veurà”, puntualitza. Però considera que amb l’Administració Trump s’ha evidenciat un entorn favorable que podria implicar canvis regulatoris per facilitar les transaccions amb criptos.
Anàlisi dels fonamentals
José Vicente Gascó, coordinador de continguts de borsa a Espanya a Rankia, considera que el bitcoin està entrant en una fase de maduresa que suavitzarà els forts alts i baixos en la cotització viscuts els darrers mesos. I ho argumenta amb l’entrada d’aquest actiu en capitals institucionals, com els ETF, cosa que drenarà la liquiditat, ja que els fons hauran de mantenir bitcoin en les seves carteres. Tot i així, Gascó considera que continuaran les oscil·lacions en el preu.
En aquest sentit, no es mostra tan optimista com els experts més centrats en l’anàlisi tècnica. Recorda que aquest any ha començat amb una caiguda del 25% en el valor, de 100.000 a 75.000 dòlars per les pressions aranzelàries, i que després d’una fase de menor preocupació, el bitcoin s’ha limitat a recuperar les cotitzacions màximes assolides al març. “Els actius de més risc, com la renda variable o el bitcoin, han tornat a despertar interès”, apunta. Però considera que ara no s’esperen grans canvis que justifiquin les fortes pujades de la cripto.
Segons ell, només una acceleració en la baixada dels tipus d’interès als Estats Units podria fer pujar la cotització. Però, de moment, l’aposta és més aviat modesta, de dues baixades més, una per trimestre, d’un quart de punt cadascuna. Tot i així, Gascó no descarta que es pugui produir algun ‘rally’ puntual fins als 125.000 dòlars aquest any i 150.000 l’any 2028.
Arnau Ramió, cofundador de Learning Heroes i expert en blockchain i intel·ligència artificial, incideix en el valor tecnològic del bitcoin, fonamentat en la tecnologia blockchain, i estableix un paral·lelisme amb Internet. “L’adopció d’ambdues tecnologies ha estat espectacular: un 60% anual en el correu electrònic i un 80% en les carteres o wallets de bitcoin”. Defensa que totes dues són xarxes que connecten persones, tot i que el bitcoin ho fa a nivell monetari. I, com Internet, preveu que continuarà creixent, tot i que ho farà amb molta volatilitat en el preu, ja que és un valor especulatiu.
Neega que hi hagi una bombolla en l’actiu financer, ja que es fonamenta en una de les tecnologies més revolucionàries –blockchain–, molt més eficient que la gestió dels governs o dels bancs centrals pel que fa a política monetària. El bitcoin no creixerà en volum, perquè està limitat a 21 milions, mentre que les divises estan sotmeses a decisions polítiques dels executius i els bancs centrals. Així doncs, al ser un actiu finit, “si l’interès es manté, pot arribar a tenir un preu infinit”, apunta, ja que la demanda serà molt superior a l’oferta.
Una demanda que, segons Ramió, queda garantida per l’interès dels fons d’inversió i altres instruments d’inversió de comptar amb bitcoin en les seves carteres, cosa que contribueix a millorar-ne la rendibilitat, però també els nivells de risc, apunta. “Això fa que es parli de preus de bitcoin de 800.000 o un milió de dòlars”, conclou.