En conjunt, les tres grans operadores de telefonia –Telefónica, Orange i Vodafone- van reduir lleugerament la seva facturació a Espanya en el primer semestre d'aquest any malgrat el context d'inflació i l'augment de les seves tarifes. Tanmateix, cada una va mostrar un comportament diferent: Orange va incrementar la facturació (+2,47%), Telefónica la va mantenir (+0,3%) i Vodafone la va reduir (+2,47%).
Sumats els resultats de les tres grans operadores a Espanya, van ingressar en aquest primer semestre 10.553 milions d'euros, que són 14 milions menys que en el mateix període de l'exercici anterior, una lleugera caiguda del 0,13% malgrat que van apujar les tarifes per afrontar la inflació.
La facturació de les tres telecos a escala mundial tampoc no ha estat gaire diferent de la de 2022: van ingressar un 0,26% més, 169 milions més que l'any passat, segons les dades recollides per Efe dels corresponents organismes reguladors amb motiu de la presentació dels seus resultats. Així, de gener a juny de 2023, van assolir una xifra de negoci total de 63.601 milions d'euros, mentre que, en el mateix període de 2022, van facturar 63.432 milions.
Telefónica va ingressar a Espanya en el primer semestre 6.183 milions d'euros, 19 milions d'euros més que el 2022. Orange va assolir una xifra de negoci de 2.321 milions d'euros, 56 milions més. Però Vodafone es va quedar en 2.049 milions, que són 89 milions menys que l'any anterior.
L'any fiscal de Telefónica i Orange coincideix amb l'any natural, de gener a desembre, però no el de Vodafone, que el comptabilitza d'abril a març. Amb això, la facturació del grup Vodafone de 63.601 milions (2.049 milions a Espanya) resulta de sumar el seu últim trimestre fiscal de 2023 (de gener a març de 2023) i el seu primer trimestre de 2024 (d'abril a juny de 2023).
Durant la presentació de resultats, els operadors van coincidir a assenyalar la competència de preus a Espanya, on hi ha una pluralitat d'actors. Vuit de les 'telecos' que operen al país facturen més de 100 milions d'euros anuals.
La Comissió Europea encara no ha resolt la fusió entre Orange (segon operador espanyol) i MásMóvil (el quart). En principi, Brussel·les s'havia de pronunciar sobre això el 4 de setembre, però la decisió s'ha posposat sine die.
Les que guanyen i les que perden clients
Telefónica va mantenir els seus ingressos a Espanya, on els seus clients van créixer un 1% respecte a l'any passat, tant en la banda ampla fixa com a fibra i contracte mòbil.
Orange, per la seva part, en va ingressar més a Espanya per l'empenta de les vendes de tarifes convergents. La seva cartera de clients a Espanya, de 21,28 milions d'usuaris, va créixer un 2,8% respecte a l'any passat.
Vodafone va facturar menys a causa de la pèrdua de clients i també per la competència de preus al sector, parcialment compensat per l'augment de tarifes. La base de clients de contracte mòbil de Vodafone España es va reduir en 87.000 línies respecte a l'any passat (té 13,5 milions de clients), la base de banda ampla, en 65.000 (2,8 milions de clients), i la de televisió, en 33.000 (1,4 milions de clients). Aquesta caiguda, segons apunta el grup, està motivada en part per un nivell d'abandonament de clients més gran després que augmentés els preus, que va vincular amb l'IPC.
En els últims deu anys, Telefónica, Orange i Vodafone van perdre gairebé 9 milions de línies mòbils en portabilitats. Per la seva part, les operadores virtuals (OMV) van créixer en 6,5 milions des de gener de 2013 fins a maig de 2023, segons dades publicades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L'empresa més afectada va ser Telefónica (Movistar), que en aquest període de deu anys va perdre 4,2 milions de línies en portabilitats, seguida de Vodafone, amb 3 milions, i Orange, 1,5 milions.