Les empreses i els centres de formació podran sol·licitar des d'aquest dimecres subvencions públiques per formar treballadors ocupats en el marc de la convocatòria d'ajuts aprovada pel Consell de Ministres el passat 23 de juliol. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ja ha publicat la resolució del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) on s'aprova la convocatòria per a la concessió d'aquestes subvencions, que comptaran amb un pressupost de 500 milions d'euros per al període 2024-2027, finançat amb càrrec a un crèdit pressupostari del SEPE.

D'aquest import, 62,5 milions d'euros correspondran a la convocatòria de 2024; 150 milions d'euros a la de 2025; 187,5 milions d'euros a la de 2026 i 100 milions d'euros a la de 2027, recull Europa Press. La concessió de les subvencions queda condicionada a la vigència i suficiència de l'esmentat crèdit pressupostari.

Amb aquests ajuts es pretén finançar programes de formació d'àmbit estatal destinats prioritàriament a persones ocupades, mitjançant el desplegament de més de 3.500 noves especialitzacions en el món de treball.

Aquests programes estaran orientats a l'adquisició i millora de competències professionals relacionades amb els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses, així com amb les necessitats d'adaptació als canvis necessaris del sistema productiu i a les possibilitats de promoció professional i desenvolupament personal de les persones treballadores, a fi que obtinguin millor capacitació per a l'acompliment qualificat de les diferents professions i els permeti millorar la seva ocupabilitat.

Podran sol·licitar subvencions les entitats de formació, públiques o privades, amb presència en més d'una comunitat autònoma; els centres públics de formació d'adults, universitats públiques, federacions i associacions d'entitats locals i empreses que comptin amb instal·lacions per a la impartició de les especialitats formatives que sol·licitin en, almenys, dues comunitats autònomes.

Les sol·licituds de subvenció que es presentin en el marc d'aquesta convocatòria es tramitaran de forma electrònica mitjançant l'aplicació informàtica a disposició de les entitats sol·licitadores en la pàgina web de la Fundació Estatal per a la Formació en l'ocupació (Fundae).

S'estableixen dos terminis de presentació de sol·licituds: el primer serà de 20 dies hàbils a comptar des de demà i el segon, també de 20 dies hàbils, començarà el 30 de setembre de 2025. Aquelles entitats que hagin concorregut en el primer termini i obtingut finançament per als seus programes de formació hauran d'acreditar haver iniciat la formació en, almenys, el 25% de les persones participants programades per poder sol·licitar subvenció en el segon termini.

Així mateix, després de la primera convocatòria, s'avaluarà que les especialitats impartides responen a les necessitats formatives detectades i que s'executen amb qualitat i, en el seu cas, s'actualitzaran les especialitats a convocar en el segon termini.

Quins col·lectius són prioritaris?

Els col·lectius prioritaris estan determinats en funció del programa. En els programes de formació presencials seran prioritàries les persones treballadores incloses en expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), les afectades per l'activació del Mecanisme XARXA o les persones menors de 30 anys.

També ho seran les dones, els majors de 45 anys, les persones amb discapacitat, les persones treballadores amb baix nivell de qualificació, les persones treballadores aturades de llarga durada, les persones treballadores de pimes, les persones treballadores amb contracte a temps parcial i persones treballadores amb contracte de durada determinada, així com tots aquells col·lectius recollits a l'article 50 de la Llei d'Ocupació.

Per la seva part, les especialitats formatives incloses en cada tipus de programa parteixen de l'anàlisi de les prioritats establertes per les organitzacions empresarials i sindicals a través dels 'Plans de Referència sectorials'.

Es recull un programa de formació habilitant o capacitadora, que permet a les persones treballadores obtenir un reconeixement o acreditació professional emès per un organisme regulador nacional o internacional. Inclou 322 especialitats formatives diferents.

També s'inclouen programes de formació específica sectorial d'especial interès, que cobreixen les necessitats formatives d'un només àmbit sectorial i inclou 1.971 especialitats formatives.

A més, hi ha programes d'una altra formació específica sectorial, que proporciona a les persones treballadores coneixements i competències que cobreixen les necessitats formatives de més d'àmbit sectorial i que no són demandats en tot el mercat de treball i inclouen 800 especialitats formatives diferents.

I, finalment, es recullen programes de formació transversal, dirigida a l'aprenentatge de competències transversals generals, així com de competències de les persones treballadores autònomes i persones treballadores i sòcies de l'economia social, i inclou 439 especialitats formatives diferents.