La Generalitat podrà gastar l’any vinent un màxim de 36.684 milions d’euros, que és l’anomenat sostre de despesa i que suposa un 9,6% més que el d’aquest 2023, segons les dades avançades aquest dijous pel govern de Pere Aragonès.
El sostre de despesa no financera de la Generalitat (de 36.684 milions d’euros) marca el límit d’assignació de recursos pressupostaris per a l’exercici vinent, d’acord amb l’escenari d’ingressos, el compliment de la normativa d’estabilitat pressupostària i els criteris del Sistema Europeu de Comptes.
El gruix dels ingressos correspon a les bestretes i a la liquidació del model de finançament autonòmic de 2022. El Ministeri d'Hisenda, encapçalat per María Jesús Montero, no ha facilitat encara les dades que la consellera d’Economia, Natàlia Mas, li va reclamar per carta, de manera que els imports consignats són una estimació.
En conjunt, la previsió d’ingressos de la Generalitat per al 2024 puja a 35.330 milions, un 12,5% més que el 2023 (31.408 milions). Pel que fa al dèficit autoritzat, el Ministeri d’Hisenda tampoc no ha convocat el Consell de Política Fiscal i Financera per comunicar l’objectiu de l’any vinent i, per tant, s’ha utilitzat la dada del -0,1% del PIB prevista en el Pla Pressupostari 2024 remès per l’Estat a la Comissió Europea.
Fons extraordinari de salut
A partir d’aquestes estimacions, la previsió d’ingressos, juntament amb el marge de dèficit i els ajustos SEC, situen el sostre de despesa per al 2024 en 36.684 milions d’euros, un 9,6% més que el 2023 (33.481). Tanmateix, es preveu dotar un fons extraordinari de salut per un import inicial de 800 milions amb l’objectiu de normalitzar la despesa desplaçada sanitària.
Si s’exclou l’import d’aquest fons i l’impacte dels interessos del deute, l’increment efectiu de la despesa respecte al 2023 se situaria en el 5,5%, un percentatge que suposa un augment de 1.811 milions.
El sostre de despesa fixat aquest dimarts està subjecte a modificacions en els ingressos tributaris, increments o reduccions de les transferències de l’Estat destinades al finançament de les competències transferides, canvis en els ajustos SEC o qualsevol altra variació rellevant dels ingressos o de l’objectiu de dèficit. El dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat va fregar els 22.000 milions el 2021.