A les portes de Nadal, els menjars abundants, les trobades amb la família i amics i les celebracions, les cases ja es preparen per rebre els seus convidats. Amb tot, les cistelles de la compra comencen a omplir-se i, amb elles, els seus preus. Aquest any, les cloïsses, el besuc, la llombarda, el gall dindi i el rodó de vedella són els aliments que més han encarit els seus preus de cara a Nadal, mentre que el llobarro, el lluç, els llagostins i la pularda són els que més baixen, segons els de la primera onada de l'observatori de preus que realitza l'OCU, que adverteix que seran els dinars i sopars nadalencs "més cars" dels últims anys.

En concret, les cloïsses és el producte que més ha apujat el seu preu després d'incrementar-se en un 23% aquest any, seguit pel besuc (+11%), la llombarda (+7%), el gall dindi (+6%), el rodó de vedella (+5%), la pinya i els percebes gallecs (+1%).

En el cas contrari, els que més baixen de preu aquest 2023 són el llobarro i el lluç, el preu del qual cau un 13%, seguit pels llagostins (-12%), la pularda (-7%), les ostres (-5%), la magrana (-5%) i les angules (-1%). Així, en l'estudi publicat aquest dimarts només dos productes mantenen el seu preu igual que el 2022, com són el pernil ibèric d'esquer i el lletó.

La cistella nadalenca, en màxims històrics

Segons les dades del primer control dels tres previstos, aquest any els preus es mantenen, davant les pujades del 8% el 2021 i del 5,2% l'any passat. Tanmateix, l'organització de consumidors adverteix que la majoria dels preus dels productes de la cistella nadalenca es mantenen en "màxims històrics". Així, les pujades més importants de preu se centren en productes amb una oferta més reduïda de l'habitual i amb forta demanda en aquest temps. En aquest cas, algunes carns protagonitzen les pujades aquest any, mentre les baixades de preus respecte a 2022 són més acusades en els peixos.

No obstant això, l'OCU adverteix que 11 dels productes que contenen la cistella es troben en màxims històrics, per la qual cosa de nou aquest any els tradicionals sopars de Nadal seran de les "més cares" dels últims anys.

Recomanacions per fer front a aquestes despeses

Davant d'aquest panorama, l'organització de consumidors recomana una bona planificació dels sopars nadalencs, avançar les compres, aprofitar les ofertes o substituir els productes més cars per altres de més assequibles per evitar les típiques pujades de preus en les pròximes setmanes.

L'organització de consumidors duu a terme aquesta anàlisi des de fa vuit anys i on analitza el preu de 16 aliments típicament nadalencs i de gran demanda en aquestes dates, en mercats municipals, supermercats i hipermercats d'Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla, València, Valladolid i Saragossa, Màlaga i Múrcia.

D'aquesta forma, els productes que componen aquesta cistella nadalenca són el lletó per rostir per quarts, rodó de vedella, pularda, gall dindi, pernil ibèric d'esquer al tall, llombarda, pinya, besuc, llobarro d'aqüicultura, lluç al tall, angules, llagostins cuits, percebes gallecs, cloïsses i ostres, i la magrana.