Vinc de tenir una discussió al Facebook amb un d'aquells estudiosos de la promoció de vendes dels llibres a plataformes digitals que, davant la meva reticència a vendre a la llibreria llibres autopublicats tot sabent que n'hi ha que gaudeixen de gran acceptació popular, m'ha dit, entre altres coses, que necessito un assessor que em digui què he de recomanar en funció d'allò que demani el públic; que ja trigo a posar-m'hi, a més; que ara les coses van així com ell diu i que, si no ho faig, el meu negoci té els dies comptats i després vindré plorant. Tanco la finestra, entro a la de l'A la carta de TV3 i busco la gala d'entrega dels Premis Gaudí. La volia veure després d'haver llegit aquí i allà les reaccions de caràcter diferent als comentaris que els guionistes, en boca de David Verdaguer, li havien dedicat a Albert Serra, el cineasta. N'hi trobo la primera de seguida; Verdaguer la deixa anar quan encara no ha acabat el discurs inicial. Diu: "quina diferència hi ha entre la mort i una pel·lícula d'Albert Serra? Que la mort no es pot evitar."

Avanço en el vídeo a la recerca de la resta. En el meu saltironeig digital, m'assabento que hi ha una nova categoria als premis: una que s'atorga per votació popular i no dels membres de l'acadèmia. Hi han guanyat els Javis, directors d'una pel·li titulada La llamada que no ha guanyat cap premi més ni estava nominada en cap altra categoria (suposo que no els hi tocava tampoc perquè no és la seva, crec, una producció catalana). Molt bé. Segueixo buscant les referències a Serra. N'hi trobo tres més; totes igual d'ofensives, totes ficades al guió sense venir a tomb -ni Serra és a la sala ni cap de les seves pel·lícules opta a cap dels premis ni ningú, a part del presentador, l'ha tret a col·lació per cap altre motiu.

Si la categoria aquesta nova que han inclòs als Gaudí em fa pensar en el que unes hores abans m'aconsellava l'expert en plataformes digitals, la mofa gratuïta contra Albert Serra em fa pensar en el que jo li havia respost: que part de la meva reticència envers la proposta d'aquestes noves maneres de promoció de llibres és que no tenen cap mena de problema a fer negoci amb producte de dubtosa qualitat.

Ara que sembla que escriure està més ben valorat que llegir, hi ha molta gent que s'hi posa i que després, en comptes d'acudir a un editor, acudeixen directament a una d'aquestes empreses especialitzades en posicionament a llocs com Amazon, Google, Apple, etc. 

Ara que sembla que escriure està més ben valorat que llegir, hi ha molta gent que s'hi posa i que després, en comptes d'acudir a un editor, acudeixen directament a una d'aquestes empreses especialitzades en posicionament a llocs com Amazon, Google, Apple, etc. El seu llibre, sense corregir, sense haver estat valorat per ningú que hi entengui, sense més garantia de qualitat que la subjectivíssima percepció d'ell mateix (que pensarà que és meravellós, és clar), ben mogut per les xarxes i pels motors de recerca, pot acabar arribant a molta gent. Si a sobre l'autor és simpàtic, mediàtic, sap moure's també en aquest nou entorn, potser fins i tot acaba assegut en una gala de premis, rient, mentre espera que cridin el seu nom per pujar a recollir un premi, d'Albert Serra, el cineasta més important que tenim ara mateix a Catalunya, potser a Europa.

Els Javis són molt simpàtics. Els Javis saben moure's com ningú ara mateix en aquest món digital. No estic dient que la seva pel·li sigui dolenta, no l'he vista i segurament no ho és; una pel·li que s'ho hagi fet per estar en boca de tothom al costat d'Estiu 1993 i d'Incerta glòria -que dit sigui de pas, són pel·lis que, en la meva humil opinió, queden molt per sota com a propostes cinematogràfiques que qualsevol pel·li d'Albert Serra-, en principi, no pot ser cap nyap. O sí. Tampoc no puc evitar que m'assalti el dubte quan veig com públicament se segueix practicant el tir contra qui destaca per dalt i com s'enalteix allò que és fàcil.

Que no veieu que Serra és un dels pocs que ens poden salvar de tota aquesta imbecil·litat? Què feu que no l'aplaudiu com aplaudiu els Javis?

Què vol dir que Serra hauria de provar de fer la seva propera pel·lícula prescindint del seu ego (aquesta és una de les floretes que li van ser dedicades als Gaudí)? Què vol dir que la diferència entre Déu i Serra és que Déu no es creu Serra (una altra, de floreta)? Que no veieu que Serra és un dels pocs que ens poden salvar de tota aquesta imbecil·litat? Què feu que no l'aplaudiu com aplaudiu els Javis?

L'expert aquell de les plataformes digitals, en insistir-li jo que molt bé tot el que em deia d'aprofitar els recursos que ara ens brinda la tecnologia per arribar a com més gent millor, però que tot això no s'hauria de pagar mai per la via de rebaixar la qualitat d'allò que s'ofereix, em responia que ell no treballava per la literatura. Per quina misèria hauríem de treballar, doncs? Tan poc valorem la nostra feina?

Isabel Sucunza
De la llibreria estant El senyor Ramon? De debò? Isabel Sucunza
Isabel Sucunza
De la llibreria estant Conclusions que espatllen encara més la cosa Isabel Sucunza