Fa un parell d'anys, amb unes amigues, vam proposar-nos fer sopars temàtics per parlar de llibres. És a dir, vam decidir crear un club de lectura propi. Amb el pas del temps, hem acordat fer sempre les reunions en una llibreria i el grup ha anat creixent i diversificant-se. Cada cop que entra algú nou al grup, se'ns presenta l'oportunitat de descobrir una nova mirada sobre la literatura, a vegades similar a la pròpia, a vegades antagònica. Però els miralls sempre són aprenentatge. 

I és que, els clubs de lectura, ara en saludable proliferació tant en versió "analògica" com "online", són l'espai perfecte per fer sortir al lector de la seva zona de confort. 

Fa un parell d'anys, amb unes amigues, vam proposar-nos fer sopars temàtics per parlar de llibres. És a dir, vam decidir crear un club de lectura propi

Primer, però, aclareixo que per mi hi ha dos tipus de lectura: una és la immediata, instintiva, quan subratllem allò que ens emociona i celebrem allò que ens reconcilia amb la nostra pròpia història. I després hi ha una segona lectura, que és aquella que fem quan no llegim, quan integrem el record d'allò que hem llegit amb la nostra experiència lectora. Aquí és quan, a través del debat al qual ens convida un club de lectura, podem extreure noves interpretacions.

 La lectura és de per si una activitat individual i solitària que ens permet endinsar-nos en l'univers de misèries, confessions, desitjos i anhels d'un desconegut –o conegut, segons com siguem de propers amb l'autor i la seva obra–. Alguns llibres ens toquen l'ànima a la primera, altres ens demanen un gran esforç de concentració i digestió, però a canvi la complicitat que teixim amb l'autor i els seus personatges ens pot acompanyar per sempre. 

Els clubs de lectura sovint són també l'oportunitat de conèixer de la mà de l'autor, el traductor, o l'editor les estranyes d'un llibre. Gràcies a la trobada amb els creadors, podem saber d'on neix la idea, d'on surten els personatges que li donen vida, com va ser el procés de traducció, per què es va decidir publicar, ... Al cap d'avall, aquests són els extres que fan més rica la lectura i ens ajuden a prendre consciència dels efectes que té una obra sobre la nostra vida. 

Llegir pensant que compartiràs amb altres aquesta experiència fa que assumeixis el risc de capbussar-te en històries a les quals tal vegada no haguessis donat cap oportunitat

Llegir pensant que compartiràs amb altres aquesta experiència fa que assumeixis el risc de capbussar-te en històries a les quals tal vegada no haguessis donat cap oportunitat. Eixamples horitzons i aparques prejudicis gràcies al vincle que has construït amb altres persones. Amb un gest d'obligació voluntària ens posem com a fita acabar determinats llibres, en comptes de deixar-los morir a l'estanteria de l'oblit, a la tauleta de nit. 

I potser ja és demanar massa, però m'agradaria que els clubs es popularitzessin encara més entre gent de totes les edats, també entre homes i no només entre dones, perquè seria meravellós que tothom es donés l'oportunitat d'expandir mirada. I desitjaria que no fossin només de lectura. Tant de bo sorgissin més espais de trobada que fossin una "obligació saludable" a compartir teatre, exposicions, cinema, ... En definitiva, iniciatives que, a través del compromís, facin més gran el nostre món.

Dàlia R. bonet
Com som

No se'n parla prou

Dàlia R. Bonet
Dàlia R. bonet
Com som

Una mare és una llar

Dàlia R. Bonet