El director artístic del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Xavier Albertí, ha presentat la seva vuitena i última temporada a la sala per deixar pas en la direcció a Carme Portaceli, i ha precisat que tindrà 28 espectacles i ha negat que sigui una "temporada de restes", sinó que serà "més musculada que mai", amb entrades flexibles i digitals i un aforament del 50%. La primera gran obra que es veurà a la Sala Gran serà, el 3 de desembre, L'Hèroe, un clàssic de Santiago Rusiñol sobre la masculinitat tòxica, tot i que abans, el Decameró, deu veus singulars que posen la vista en els nous horitzons, haurà inaugurat l'1 d'octubre a la Sala Petita una temporada en què la producció contemporània catalana serà més visible que mai. Albertí vol deixar constància així d'un "teatre, com a ritual col·lectiu, actua sempre per ampliar la nostra perspectiva davant la vida; per reforçar la nostra capacitat de respondre davant el món”.

"Hem volgut una temporada més musculada que mai", ha dit Albertí sobre la seva vuitena i darrera temporada al capdavant del teatre. Per a ell, la temporada respon, amb vocació, a moltes de les incerteses que els pròxims dies ens produeixen: "Ens donarà moltes lliçons de coratge i musculació ètica i ideològica, i molta força per seguir sent un teatre de referència".La temporada tindrà obres que la temporada passada no es van poder programar per la pandèmia, mentre que els que quedaran pendents, Carme Portaceli els "acollirà amb convicció", ha dit Albertí.

Sobre el seu destí, Albertí ha precisat que en breu es donarà a conèixer la seva incorporació en alguna altra mena de teatre públic: "M'han demanat que avui sigui prudent", ha dit Albertí, que ha acabat afirmant: "Faig secretisme d'una cosa que ja sé que el Lluís Homar va fer pública", i ha detallat que s'incorporarà a treballar amb Homar com a dramaturg a la Compañía Nacional de Teatro Clásico.

Ha defensat que això no vol dir que no pugui seguir dirigint obres perquè, a diferència de l'exclusivitat que ha tingut al capdavant del TNC, a partir d'ara no la tindrà i podrà fer teatre: És allò que tinc moltes ganes de seguir fent".

Pel que fa a la temporada, la directora executiva del TNC, Mònica Campos, ha detallat que hi haurà una nova flexibilitat en el retorn, per poder sol·licitar el retorn: "No demanarem cap explicació especial", ha assegurat Campos. les entrades es posaran a la venda per trams temporals, d'entrada octubre i novembre. Les entrades seran digitals i estaran al mòbil, i es demanarà les dades de contacte als espectadors "per si es produeix alguna situació que segurament no ho serà i no ho ha estat enlloc del món".

Sala Gran

Tal com estava anunciat, Lurdes Barba serà l'encarregada d'obrir la Sala Gran amb L'Hèroe, amb interpretació de Manel Barceló, Javier Beltrán, Georgina Latre, Miquel Malirach, David Marcé, Joan Negrié, Albert Prat, Rosa Renom, Mima Riera i Albert Tallet. Pel que fa a La nit de la iguana, anirà a càrrec de Carlota Subirós i es podrà fer gràcies a l’acord especial amb la University of the South de Tennessee. Inclourà al repartiment a Joan Carreras, Pep Cruz i Nora Navas.

També a la Sala Gran, La Veronal serà l'encarregada de donar vida a l'espectacle Opening Night en el seu debut al teatre, del 8 a l'11 d'abril del 2021, on reflexionarà al voltant de l'escenari com a dispositiu teatral sota la direcció de Marcos Morau amb un repartiment encara per determinar. Més tard, del 6 de maig al 13 de juny, Albertí dirigirà L'emperadriu del Paral·lel, de Lluïsa Cunillé sobre l'ebullició i frenesí dels anys vint i primers trenta del Paral·lel amb Pere Arquillué, Chantal Aimée, Maria Hinojosa, Sílvia Marsó i Carme Sansa.

Tancarà la temporada a la Sala Gran Billy's violence, basat en les 13 tragèdies de William Shakespeare. Amb aquest espectacle Jan Lauwers i Needcompany tornen a Barcelona amb una revisió del món més violent de l'obra de Shakespeare al que donaran vida Nao Albet, Grace Ellen Barkey, Gonzalo Cunill, Irene Escolar, Romy Louise Lauwers, Juan Navarro i Maarten Seghers.

Sala Petita

L'espectacle inaugural Decameró, tindrà, de l'1 al 25 d'octubre, la veu de Davide Carnevali, Narcís Comadira, Lluïsa Cunillé, Dimitris Dimitriadis, Najat El Hachmi, Gregorio Luri, Marta Marín-Dòmine, Cristina Morales, Valère Novarina i Perejaume amb coordinació artística d'Albert Arribas.

Malditas plumas, de Sol Picó serà una altra picada d’ullet al Paral·lel dels anys vint en forma de cabaret futurista, mentre que Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols, de Rosa Delor i Núria Casado Gual, serà una conferència teatral sobre la novel·la Solitud, de Víctor Català, i la pel·lícula Stromboli, de Roberto Rossellini. També al voltant de l'univers de Solitud, la Sala Petita acollirà una adaptació de l'obra a càrrec d'Albert Arribas amb Pepo Blasco, Ona Grau, Oriol Guinart, Pol López, Laura Luna, Adriana Parra, Maria Ribera i Pau Vinyals.

També a la Sala Petita hi haurà la redescoberta de tres autores de teatre català amb Una venjança com n'hi ha poques, de Lluïsa Denís, amb direcció d'Ester Villamor; Es rifa un home!, de Rosa Maria Arquimbau, i direcció de Marta Aran, i Les cartes, de Víctor Català amb direcció de Clara Manyós.

En aquest espai, la temporada seguirà al gener amb Encara hi ha algú al bosc, d’Anna Maria Ricart Codina, amb el relat de les supervivents de la violència sexual a la guerra dels Balcans en coproducció amb el festival Temporada Alta; l'auca ecologista De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, de La Calòrica. També, Galatea, de Josep Maria de Segarra, l'obra més personal de l'autor amb Anna Azcona, Pepo Blasco, Roger Casamajor i Míriam Iscla.

Al juny tancarà la temporada la dramaturga i traductora Carme Montoriol, amb L’huracà sobre el conflicte angoixant d’una dona tràgicament absorbida per la possessiva relació que el seu fill li reclama d’una manera obsessiva en mans de Quim Àvila, Montse Germán, Júlia Jové, Josep Julien i Gemma Martínez.

A banda, la Sala Tallers oferirà La dona trencada, clàssic de Simone de Beauvoir sobre la violència estructural dels rols de gènere; Monore-Lamarr on Sergi Belbel dirigirà la trobada entre Hedy Lamarr i Marilyn Monroe que va poder alterar el curs de la Guerra Freda; l'espectacle de circ contemporani Ex-libris, de la companyia Voël, i Testimoni de Guerra, de Pau Carrió, entre d'altres.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat