El dramaturg i escriptor Marc Artigau va guanyar el 51e Premi Josep Pla amb la novel·la La vigília (Ed. Destino). Us n'oferim el primer capítol en exclusiva

Marc Artigau

Dos germans, en Blai i en Raimon, viuen junts després de la mort dels pares. Per un accident en un bosc quan era petit, en Blai va quedar trastocat i ara, als seus cinquanta anys, porta una vida senzilla treballant en un taller ocupacional i enganxat al Candy Crush i als vídeos de YouTube. En Rai és escriptor, cuida del seu germà i mentre intenta escriure una novel·la per superar un desamor, treballa redactant contes per a la ràdio, històries d’amor, de soledat, de tristesa, de mort... inspirades en la seva vida i en la dels seus familiars. Un dia, en Rai rep un encàrrec estrany a través d’una noia, l’Íngrid. Una dona gran i adinerada, la Cèlia, aparentment una admiradora de les seves narracions, vol contractar-lo perquè li escrigui una biografia novel·lada. L’import desorbitat que la Cèlia està disposada a pagar sedueix en Rai a l’acte, però a mesura que avança en l’encàrrec, descobreix que l’oferta no és gens innocent. L’anciana li encarregarà reescriure tot allò que va viure i la relació entre tots dos creixerà a cavall del relat i el record, que trenaran les històries personals d’un i de l’altra. De la investigació sobre la seva vida emergirà un secret familiar: un amor ocult, intens, dramàtic, que va deixar la Cèlia invàlida físicament i marcada emocionalment per a tota la vida. Aquest i altres secrets perversos trasbalsaran en Rai, que decidirà que només li queda una sortida: reescriure la seva versió, la seva pròpia història familiar, a partir de tot allò que ha descobert.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Marc Artigau. Premi Josep Pla. ACN
Premis Literaris

Marc Artigau guanya el 51e Premi Josep Pla

Joan Safont Plumed
Víctor García Tur (c) Emily McBride
Avançament editorial

L’iceberg de la teoria

Víctor García Tur