Les Nits d'Estiu a CaixaForum són ja un esdeveniment consolidat durant els vespres de juliol i agost a Barcelona. La Fundació ”la Caixa” ha fet pública avui la programació especial que ha preparat per a l’edició d’enguany, cada dimecres al vespre des de l'1 de juliol fins al 26 d'agost. Es tracta d’un reguitzell de propostes variades i estimulants d’espectacles de música i arts escèniques, adaptats a la nova normalitat després de la finalització de l’estat d’alarma. D’aquesta manera, a causa de la nova situació derivada de la pandèmia de la COVID-19 i amb l’objectiu de continuar oferint un complet ventall de possibilitats al seu públic, les Nits d’Estiu es reinventen i es transformen en continguts audiovisuals que es podran seguir de forma digital. 

Marco Mezquida. © Antonio d’Andria.

El 22 de juliol, el públic gaudirà del pianista i compositor Marco Mezquida. Tots els espectacles es podran seguir des del web de CaixaForum./Antonio d’Andria

Les propostes s’han enregistrat, en la major part dels casos, o tindran lloc en directe a les instal·lacions de CaixaForum Barcelona, i s’han plantejat perquè els artistes dialoguin amb el centre cultural de diverses maneres, utilitzant els seus diferents espais com a escenari. Els visionats dels espectacles o dels concerts inclouran entrevistes exclusives amb els artistes o altres materials que serviran per descobrir més a fons les propostes artístiques plantejades. Per primera vegada, el públic podrà accedir a tota l’oferta cultural de les Nits d’Estiu a través del web de CaixaForum, una nova manera d’acostar-se als espectadors.

Arts escèniques i música per endolcir l'estiu

La programació de les Nits d’Estiu inclourà cinc cites amb les arts escèniques. Les propostes s’han creat tenint molt present la capacitat de l’art i de les arts escèniques com a eina de transformació social, de manera que es potencia un dels compromisos històrics de la Fundació ”la Caixa”. Els espectacles posen l’accent a mostrar la diferència i volen ser una finestra que porti el públic a descobrir altres realitats.

El 8 de juliol, l’artista Ada Vilaró farà una revelació molt íntima i personal a l’espectacle 360 grams, una peça intimista en rigorós directe via streaming i que parteix de la pròpia experiència de la creadora per acabar sent un cant a la vida i a la superació. Amb el Pati Anglès i els carrers modernistes com a escenari, el 15 de juliol es podrà veure la proposta de dansa de Lali Ayguadé i Joana Gomila a l’espectacle Sa mateixa, que repassa la memòria en un recorregut des de la tradició fins a la contemporaneïtat de Mallorca. El 29 de juliol, la coreògrafa Mariantònia Oliver parlarà d’inclusió, empoderament, femineïtat, prejudicis i diversitat en l’experiment convertit en espectacle Las muchísimas, en què quinze dones que sobrepassen els 60 anys prenen la paraula sobre l’escenari. 

https   prensa.fundacionlacaixa.org wp content uploads 2020 06 360grams 009

El 8 de juliol, l’artista Ada Vilaró farà una revelació molt íntima i personal a l’espectacle 360 grams, una peça intimista en rigorós directe via streaming al web de CaixaForum.

La clausura de les Nits d’Estiu serà el 26 d’agost amb Finale, de la companyia de ballet Delrevés. L’espectacle, amb plans aeris impressionants, traslladarà la dansa clàssica a la façana modernista de CaixaForum Barcelona, convertida en l’escenari d’un ballet vertical enregistrat des de tots els angles i en primera persona. 

Des de Portugal, passant per Escandinàvia, fins a un dels talents més brillants de l’escena musical actual i una proposta que farà redescobrir la música clàssica: l’oferta musical per a les Nits d’Estiu d’enguany inclou una varietat geogràfica i d’estils que seduirà els amants de la música.

El concert de Joana Amendoeira © NunoAgostinho.

El concert de Joana Amendoeira suposarà l’estrena absoluta d’un nou tema, O medo, que formarà part del nou àlbum que veurà la llum la propera tardor./NunoAgostinho

La primera cita virtual serà l’1 de juliol amb Joana Amendoeira, una de les veus més carismàtiques i singulars del panorama actual del fado, que oferirà un concert irrepetible enregistrat en exclusiva per a l’ocasió en una església del segle XV del seu Portugal natal. L’esdeveniment suposarà l’estrena absoluta d’un nou tema, O medo, que formarà part del nou àlbum que veurà la llum la propera tardor. El 22 de juliol, el públic podrà gaudir del pianista i compositor Marco Mezquida, sens dubte un dels noms més destacats de l’escena musical actual. La cita virtual inclourà una conversa prèvia amb l’artista de la mà del musicòleg i crític musical Xavier Chavarria, així com una selecció d’actuacions que repassaran la seva trajectòria artística. El 5 d’agost, el trio Dreamers’ Circus ens acostarà els sons del folk nòrdic en una original proposta enregistrada per a l’ocasió que combina diversos estils, entre ells la música clàssica i el jazz, sense perdre les seves arrels escandinaves. I de descobrir els sons de la música nòrdica, el 19 d’agost passarem a la proposta de Desconcerto, un concert amb l’Orquestra de Cambra de l’Empordà i sota la direcció de Jordi Purtí que farà redescobrir els clàssics amb humor i virtuosisme. 

Dijous de cinema i ciència al CosmoCaixa

La programació de les CosmoNits de CosmoCaixa converteix, un estiu més, la Plaça de la Ciència en un lloc de trobada per als amants de l’art de la cinematografia i la ciència. El cicle d’enguany presenta una selecció de llargmetratges de destacats directors i d’obres que ja s’han convertit en un clàssic del gènere. Els films de les nou sessions presenten temes que tracten des de les realitats paral·leles i la intel·ligència artificial, fins a les mutacions del cervell. És una proposta sorprenent, pensada per a totes les edats, que inclou pel·lícules de referència, com ara Jurassic Park o La mosca, i títols més recents, com Próxima.

CosmoNits CosmoCaixa

Projecció d'una pel·lícula durant les CosmoNits/Fundació ”la Caixa”

La programació cinematogràfica subratlla, doncs, la idea que els avenços científics i les recerques poden canviar la nostra percepció de l’entorn i alhora fer-nos reflexionar sobre temes ètics. CosmoNits de pel·lícula és una activitat de CosmoCaixa concebuda perquè el públic de totes les edats gaudeixi de la ciència, de la cultura, del cinema i de la vida.
 
En aquesta sisena edició, i per tal de complir els protocols de seguretat implantats arran de la pandèmia, el públic accedirà a les sessions de manera individual o en grups de persones convivents mantenint sempre les distàncies i complint les mesures generals establertes al centre per garantir la seguretat. La disposició de les gandules garantirà les distàncies, el confort i la seguretat dels assistents.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat