Fa anys que veiem com governs d'extrema dreta arriben al poder a països influents com els Estats Units o el Brasil, o com partits polítics creen coalicions de govern amb gent que sembla no tenir gaire consciència democràtica. Molts som conscients del ressorgiment del feixisme a les nostres societats, i és per això que iniciatives com aquesta seran sempre necessàries, si oblidem el passat estem condemnats a repetir-lo. El Jardí del Palau Robert acull l'exposició itinerant Stolen Memory, on s'il·lustra la crueltat i la barbàrie dels crims del nazisme.

La mostra, coorganitzada pel Memorial Democràtic, els Arxius Arolsen, Centre Internacional de Persecució Nazi, i la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració del Palau Robert i el Museu Memorial de l'Exili, es pot visitar del 25 de juny al 24 de juliol al Jardí. Vol ser un canal de difusió de la feina feta per aquesta institució i, sobretot, una eina per poder localitzar els familiars de les víctimes del nazisme i lliurar-los els objectes recuperats.

L'exposició forma part de la campanya internacional d’educació i sensibilització impulsada pels Arxius Arolsen per incrementar el coneixement dels crims comesos pel nazisme. Gràcies a la campanya #StolenMemory, llançada el 2016, s'han identificat diversos centenars de famílies, sovint amb el suport de voluntaris que ajuden a dur a terme la recerca en diferents països.

StolenMemory PalauRobert

Palau Robert

Imatges i objectes testimonis de l'horror

La proposta expositiva reviu, amb fotografies i textos, les atrocitats dels nazis, i pretén ser un advertiment perquè les generacions del futur no hagin de viure aquestes situacions. L’exposició se centra especialment en els casos d’alguns deportats catalans i espanyols dels quals s’han recuperat objectes personals com ara rellotges i joies, anells de noces i documents, cartes i fotos, tots ells objectes personals confiscats pels nazis. Alhora també s’hi mostren alguns casos de persones de les quals s’estan cercant els seus familiars per tal de lliurar-los les pertinences conservades en els Arxius Arolsen.

Gairebé 3.000 objectes pertanyents a aquells internats en camps de concentració nazis continuen sent custodiats pels Arxius Arolsen i esperen ser retornats a les famílies dels seus propietaris. Els objectes personals pertanyen a víctimes de la persecució nazi de més de 30 països, majoritàriament de Polònia, Alemanya i l'antiga Unió Soviètica.

StolenMemory PalauRobert

Palau Robert

Molts d'aquests articles personals provenen del camp de concentració de Neuengamme, prop d'Hamburg i, en un nombre menor, del camp de concentració de Dachau. Altres pertanyien a presoners de la Gestapo d'Hamburg, dels camps de concentració de Natzweiler i Bergen-Belsen o dels camps de trànsit d'Amersfoort i Compiègne.

El record dels deportats republicans

Un de cada deu homes espanyols refugiats a França va anar a parar a un camp de concentració a Alemanya, cosa que permet de parlar d’una deportació de caràcter massiu. Hi va haver republicans a tots els camps de concentració nazis, però en destaquen Mauthausen (7.500), Buchenwald (600), Dachau (600), Neuengamme (500), Sachsenhausen (200), Ravensbrück (200) i Flossenbürg (150).

Així que entraven a un camp de concentració, es desposseïa els deportats de tots els efectes personals: roba, documentació, aliances, cartes, fotografies, rellotges, claus de casa... El 1942, quan la Creu Roja va demanar a Heinrich Himmler que autoritzés la tramesa dels efectes personals dels difunts a les famílies que eren a Espanya, el ministre s’hi va negar amb l’excusa que es tractava de “foteses sense valor”. Molts d’aquest objectes es van perdre per sempre, uns altres es van poder recuperar pels supervivents o els companys dels morts després de l’alliberament, i un tercer grup van ser custodiats al Arolsen Archive.

StolenMemory PalauRobert

Palau Robert

Finalment, el Museu Memorial de l’Exili (MUME) acollirà del 26 de setembre de 2020 al 7 de febrer de 2021 l’exposició #StolenMemory. El retorn dels documents de l’Arxiu Arolsen als familiars del deportats, en la qual els visitants trobaran objectes personals de persones deportades.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat