L’estatunidenca Kristen Ghodsee va publicar fa tres anys un article al The New York Times defensant les possibilitats emancipadores que el socialisme oferia a les dones. Arran de la volada que el text va agafar a la xarxa, l’autora va decidir ampliar-lo i convertir-lo en un llibre. Por qué las mujeres disfrutan más del sexo bajo el socialismo n’és l’amè i divulgatiu resultat.

L’assaig fa un recorregut a les polítiques per a l’emancipació econòmica de les dones que es van proposar als diversos països del bloc soviètic, en especial a aquelles que garantien l’accés als llocs de treball remunerat i una bona salut sexual i reproductiva, d’on sobresortia la maternitat i la conciliació familiar i laboral. Professora d’Estudis de Rússia i l’Europa de l’Est, ofereix un acurat retrat dels països de l’antiga URSS i la seva zona d’influència, defugint tant de la demonització com de la idealització. 

El llibre no només serveix per explorar les diferències entre les societats capitalistes i les comunistes en relació a com enfocar els drets de les dones; sinó també entre països comunistes mateixos. Així, Alemanya oriental o la URSS pre i post Stalin tenien polítiques més progressistes que Romania o Albània. Malgrat el conservadorisme polonès fruit de la influència de l’església catòlica en la societat, la sexologia que es va desenvolupar al país era més holística, combinant una vessant mèdica i una humanista, que no pas la que es desenvolupava als Estats Units, centrada en la prescripció farmacològica.

Són els dos capítols finals on l’autora desgrana la teoria que sistemes econòmics diferents generen sexualitats diferents. En contraposició a un capitalisme que tendeix a la mercantilització dels afectes, i que considera el sexe de la dona com un bé que l’home ha de comprar, Ghodsee defensa que el fet que homes i dones tinguessin un coixí de seguretat als països soviètics facilitava destriar el sexe dels intercanvis econòmics i veure’l com una experiència compartida. Mitjançant aquesta reflexió, Ghodsee aporta una dimensió molt interessant des d’on analitzar el treball sexual.

La intenció de l’autora, tal com explica, no és abraçar acríticament els sistemes autoritaris que dominaven el bloc de l’est, sinó combinar les garanties democràtiques amb mesures econòmiques que van demostrar ser beneficioses per a les soviètiques. És potser en aquesta defensa on es veu més clarament la nacionalitat estatunidenca de Ghodsee: algunes mesures que proposa com a innovadores no ho resulten tant per al públic europeu. Sobretot, per aquells del Nord d’Europa, països que considera exemples del que seria la filosofia de combinar democràcia i mesures socialistes.

Malgrat això, el llibre és molt recomanable. Per una banda, pel coneixement que aporta sobre una regió la història de la qual ens ha arribat filtrada per la propaganda dels països del bloc capitalista. Per l’altra, perquè ens obre la porta a pensar com entenem les relacions sexuals i afectives en unes societats afectades per un neoliberalisme en transició. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat