"La més especial i excepcional però, alhora, la més necessària" així ha presentat Joan Carles Girbés, president de la Setmana del Llibre en Català, la nova edició la Setmana que en aquest context d'incertesa davant el rebrot de la pandèmia del coronavirus, se celebrarà durant quatre dies, del 9 al 13 de setembre, al Moll de la Fusta.

Després del Sant Jordi d'estiu, la Setmana vol mantenir, però, la seva essència i, alhora, complir amb tots els protocols sanitaris i de seguretat. El canvi d'ubicació, de la plaça de la Catedral al Moll de la Fusta, respon justament a la voluntat d'oferir totes les garanties a expositors, visitants i professionals, amb un espai perimetrable amb entrada i sortida controlades i prou ampli, que permet assegurar totes les mesures i controls de la normativa vigent. En aquest sentit, la Setmana disposarà de controls d'aforament, sales d'aïllament, cabines higienitzadores, gel hidroalcohòlic, mascaretes i guanys a disposició de visitants i treballadors.

Malgrat tot, tal com han destacat organitzadors i institucions implicades –Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona, a través de la Consellera i el Regidor de Cultura–, la Setmana arriba a la seva 38a edició consolidada any a any com un dels esdeveniments més importants del país. És l'inici de la represa literària, marcada pel llançament de novetats per part dels editors i, alhora, la recuperació del llibre de fons, l'excusa per celebració d'actes en un autèntic festival de difusió literària i actua com un aparador professional internacional de la potència i dinamisme de l'edició en català, a través del Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents, organitzat amb l'Institut Ramon Llull.

Més expositors i un sol escenari

Enguany la Setmana vol continuar sent tot això, malgrat les limitacions de la nova normalitat. Per això s'ampliaran els expositors, que arribaran a 224 –entre segells editorials, llibreries i institucions– repartits en 66 mòduls, que presentaran 220 novetats editorials, desenes de títols de fons i 500 publicacions. A més, es preveu l'organització de 300 activitats: 86 presentacions i taules rodones–que es desenvoluparan en un únic escenari–, la meitat adreçades a públic familiar, 200 signatures d'escriptors i 20 itineraris literaris. Tot plegat per donar mostra de la força de l'edició en català en un moment difícil, però amb més diversitat i ambició que mai, com ha recordat la presidenta d'Editors.cat Montse Ayats. La Setmana, però, no només vol ser l'aparador de l'edició que es fa al Principat, sinó també al País Valencià, Illes Balears, Andorra i la Catalunya Nord, representants per associacions d'editors i institucions culturals d'aquests territoris.

Pel que fa a la tasca de presentació internacional desenvolupada per l'Institut Ramon Llull en el context de la Setmana, enguany la visita d'editors i agents estrangers per tal de permetre'ls una immersió en la literatura catalana de manera directa i teixir llaços entre editors i agents d'aquí i de fora, es realitzarà exclusivament de forma digital, entre el 7 i el 10 de setembre, amb editors i agents internacionals que ja han participat en altres ocasions al Maling Catalan Literature Travel.

La Setmana, que ha presentat cartell realitzat per l'estudi Setanta, també lliurarà el 24è Premi Trajectòria, que des de 1997 distingeix un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat per la seva tasca de divulgació, a l'escriptora i pedagoga Teresa Duran (Barcelona, 1949) en reconeixement al "seu compromís vital amb el foment lector i el llibre infantil i juvenil en llengua catalana i per la seva tasca incansable de divulgació de l'univers literari català entre infants i joves". L'artista alcoià Antoni Miró serà l'encarregat de cedir una obra per aquest premi Trajectòria 2020. A més, la Setmana homenatjarà el personal sanitari amb un acte el dissabte 12 de setembre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat