En un any horrorós –malgrat la tímida i necessària celebració del Sant Jordi d'Estiu i la línia ascendent dels darrers mesos– el sector editorial en català inaugura amb esperança la Setmana del Llibre en Català, que obre d'avui 9 de setembre i fins diumenge 13 al Moll de la Fusta. Una Setmana "més necessària que mai", tal com assegura la presidenta d'Editors.cat, Montse Ayats, en una asseveració que el president de la Setmana, Joan Carles Girbés no dubta en reblar: "La Setmana més necessària de la seva història". 

Després de setmanes d'incertesa en el més cru de la pandèmia, els organitzadors van conjurar-se per mantenir la Setmana, encara que això volgués dir que calia traslladar-la del seu emplaçament clàssic a la Plaça Nova, davant la Catedral, al Moll de la Fusta i reduir-ne els dies, d'avui 9 de setembre fins diumenge 13. "Celebrar la Setmana ja és un èxit" ha assegurat Girbés, hores abans de la inauguració oficial, que se celebrarà aquesta tarda, amb l'assistència de la nova consellera de Cultura, Àngels Ponsa

Els presidents de la Setmana, Joan Carles Girbés, i d'Editors.cat, Montse Ayats/ACN

Els presidents de la Setmana, Joan Carles Girbés, i d'Editors.cat, Montse Ayats/ACN

Un espai "excepcional" que permet acollir gairebé un miler de persones

Així doncs, si la pluja no ho impedeix, a les cinc de la tarda arrencarà una marató d'actes en un espai de 4.675,61 metres quadrats capaç d'acollir, amb totes les mesures de seguretat, pràcticament un miler de persones simultàniament (935 per ser exactes). En aquest espai s'hi han instal·lat 66 mòduls corresponents a 224 expositors, entre segells editorials, llibreries i institucions. Tot per poder celebrar, després del Sant Jordi confinat, de les llibreries tancades, de les editorials amb les novetats als magatzems i la distribució aturada, la vitalitat i la diversitat de l'edició en català, amb totes les garanties de seguretat. De fet, malgrat les xifres crítiques, Ayats ha recordat que la pandèmia ha permès recuperar l'hàbit de la lectura i els llibres han esdevingut bons companys de confinament. També ha assegurat que els mesos de juliol i agost han estat relativament bons i que s'ha notat el compromís de molts ciutadans cap a la cultura i el món editorial i les llibreries en particular.

En aquest sentit, Joan Carles Girbés ha celebrat la tenacitat i col·laboració de tots els agents implicats: "Hem viscut una gran incertesa: no sabíem si es podria celebrar Sant Jordi, quan obririen les llibreries, si podríem celebrar el dia del Llibre d'estiu... però ha valgut la pena mantenir les dates de la Setmana del Llibre, encara que haguéssim de canviar d'espai". Sobre aquest trasllat, que en tot moment assenyalen que és puntual i excepcional, el president de la Setmana ha indicat que "ateses les circumstàncies, no podríem trobar un lloc millor. Ens ha donat la seguretat de poder celebrar la Setmana amb garanties pel públic i expositors". Fins i tot, amb l'esperit més optimista possible, el també editor ha vaticinat que si l'esperit de la Setmana s'estén "junts, en ens podem sortir".

380 activitats en 5 dies

Des de fa anys, la Setmana s'ha convertit en el principal aparador de novetats en català després del parèntesi estiuenc –se'n contabilitzen un total de 220–, i en un exemple de col·laboració institucional d'arreu dels territoris de parla catalana. Enguany hi participen el Ministeri de Cultura del Govern Andorrà, l'Associació del Llibre del Pirineu, l'Associació d'Editors d'Andorra, l'Associació d'Editors del País i Editors de les Illes Associats. A més, i com és habitual els darrers anys, l'Institut Ramon Llull organitza una visita d'editors i agents literaris amb l'objectiu de presentar la literatura catalana de manera directa, fomentant els contactes entre el sector en català i els seus homòlegs estrangers, que en aquesta edició serà completament virtual.

Setmana del Llibre en Català 2020/ACN

Primers llibres a la Setmana del Llibre en Català 2020/ACN

La Setmana també és l'espai pel reconeixement a personalitats destacades del sector de la cultura catalana. En aquesta edició el Premi Trajectòria, creat l'any 1997, guardonarà Teresa Duran (Barcelona, 1949) figura clau en el llibre infantil i juvenil, a la qual la Setmana reconeix "el compromís vital amb el foment lector i el llibre infantil i juvenil en llengua catalana" i "la seva tasca incansable de divulgació de l'univers literari català entre infants i joves des de moltes facetes diferents: la d'escriptora, traductora, il·lustradora, investigadora, pedagoga, guionista, difusora, crítica literària i comissaria d'exposicions pel públic adult". El lliurament del Premi Trajectòria, el 10 de setembre, serà un dels 380 actes previstos, entre taules signatures de llibres (hi ha prevista l'assistència de dos-cents autors), converses, presentacions, taules rodones, lliurament de premis, recitals, debats, itineraris literaris i actes pel públic familiar, que volen arribar més enllà de l'espai físic, amb retransmissions en streaming i en diferit.

Mesures de seguretat

Les principals mesures de seguretat, derivades de les diverses resolucions aplicables del Procicat –no hi ha un pla específic per la Setmana– i la normativa municipal sobre activitats en espais a l'aire lliures, són l'ús en obligatori i en tot moment de la mascareta per entrar i deambular per un espai perimetral de 4675,61 metres quadrats –on podrà haver un aforament corresponent al 50%, és a dir, 935 persones simultàniament– on es controlarà l'aforament i les distàncies entre persones i s'oferirà gel hidroalcohòlic per mantenir hàbits de neteja i higiene. Finalment s'han descartat mesures previstes en les primeres previsions enviades a la premsa, com controls de temperatura i cambres d'aïllament. Tot plegat permet dir a Girbés que "passejar per la Setmana serà més segur que fer-ho pel carrer".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat