Des de l'inici de la pandèmia, el sector de la música a Catalunya viu una situació límit, amb unes xifres devastadores que portaran a la desaparició d'una gran part del sector. És per això que l'Acadèmia Catalana de la Música ha presentat un Pla de Rescat urgent a diferents conselleries del Govern més enllà de la de Cultura. En una roda de premsa, Gerard Quintana, president de l'Acadèmia, ha fet públiques les devastadores xifres a les quals s'enfronta el sector i el paquet de mesures presentades al Govern per salvar la música al nostre país.

Per a Quintana, les xifres són tan dures que està segur de la desaparició de bona part del sector. De fet, l'entrada en vigor de les mesures anunciades fa pocs dies, arriben tard, són insuficients i poc efectives, ja que només ajudaran a arreglar els primers dies de la crisi sanitària i no pas la seva realitat actual. Per posar exemples, hi ha hagut una reducció del 75% de l'activitat respecte a l'estiu anterior; un 90% dels músics tenen entre 0 i 10 concerts contractats o aparaulats pel darrer trimestre 2020 i un 70% dels músics no tenen cap concert contractat o aparaulat pel 2021. "Volem expressar la nostra inquietud, preocupació i urgència per un dels sectors, que no l'únic, més directament afectats des d'un bon començament", ha afegit.

John Talabot Nits del Fòrum ACN

Aspecte de l'escenari darrere del qual ha actuat John Talabot dins del cicle Les Nits del Fòrum/ACN

Però no només els músics estan patint aquesta crisi dins del sector. Entre el 10 de març i l'1 de setembre de 2020, el sector discogràfic català ha perdut aproximadament un 65% dels ingressos. Les edicions de discos físics i els llançaments recents han deixat d'ingressar un 85%, mentre la distribució digital ha caigut al voltant d'un 25%. I el 95% de l’activitat a les sales de concerts ha estat cancel·lada: s’han suspès fins a 10.037 esdeveniments, que haurien acollit fins a 8.500.000 espectadors. 

Quintana ha subratllat que les mesures presentades per l'administració denoten un desconeixement profund de la realitat del sector, i aclareix que no busquen ajuts econòmics directes sinó solucions polítiques per salvar-lo. Ha fet esment també de la precarietat que viuen les escoles de música catalanes i el conjunt dels estudis artístics, relegats a un segon pla quan la cultura ha estat declarada un bé essencial durant la pandèmia.

La difícil situació de l'oci nocturn

Lluís Torrents, vicepresident de l'Acadèmia Catalana de la Música i president de l'Associació de Sales i Concerts de Catalunya, ha considerat que les noves mesures aprovades pel Procicat, que preveuen que els locals d'oci nocturn puguin reobrir sense fer ús de la pista de ball, "afectarà poc i a poques sales". Ha afegit: "El resultat ha sigut que podem tornar a obrir per a fer concerts, això és molt important en l'àmbit conceptual, no tant en l'efectiu", ja que obrir en un espai amb taules i cadires "vol dir una reducció efectiva d'un 20%", el que implica que sigui inviable econòmicament i pot generar més pèrdues que estant tancats. A més ha volgut reflexionar sobre el fet de prohibir el ball en locals on aquest és la seva activitat principal; segons ell, molts no estran disposats a obrir renunciant al ball.

Oci Nocturn Protesta ACN

Pla general de diverses tendes d'acampada davant el Palau de la Generalitat durant la concentració dels treballadors i empresaris de l'oci nocturn/ACN

Mesures per a un Pla de Xoc d’aplicació urgent

Entre les mesures proposades al govern hi ha mesures destinades a apropar-se a un cost de tancament zero de l'activitat, aturant l'endeutament de les empreses i autònoms després de 6 mesos de tancament total o d'activitat molt reduïda. L'ampliació de la prestació extraordinària d'atur per artistes fins al juny del 2021 i de la prestació per cessament d'activitat per autònoms també fins aleshores. Ajuts econòmics directes a empreses i autònoms del sector que han d'estar destinades a cobrir les despeses fixes durant el temps en què hagin cessat o reduït la seva activitat. Prohibir els desnonaments per impagament dels lloguers, el desplegament normatiu de la declaració de la Cultura com a bé essencial i, finalment, garantir la interlocució amb el sector per tal que les mesures relacionades amb l'àmbit de la música estiguin consensuades.

Aquestes mesures urgents hauran de complementar un seguit de mesures a aplicar a llarg termini per tal de posar en marxa un pla de recuperació del sector. Entre les 14 mesures proposades destaquen l'Increment del pressupost de cultura fins al 2% de cara al 2021, mesures de promoció i foment de la música en directe i enregistrada, reduir l'IVA dels concerts al 4%, millorar la monetització de l'accés digital a música enregistrada, crear un cens d'artistes i treballadors culturals i la creació d'una llei de mecenatge.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat