Barcelona comptarà aquest estiu amb un nou espai musical que reviurà els concerts i la vida social de la ciutat. La Sala Barcelona que inclou una seixantena de concerts del 2 de juliol al 30 d'agost al Pati d’Armes del Castell de Montjuïc i que està organitzat per l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) en coproducció amb l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

Les sales de concerts de la ciutat ja pateixen una davallada en els seus ingressos durant l'estiu, fruit de la celebració de grans esdeveniments i festivals musicals a la ciutat, així com haver de fer front a les actuacions gratuïtes de les festes majors. La Sala Barcelona pot arribar a ser la llavor d'un futur festival organitzat per les diverses sales barcelonines per crear un teixit associatiu entre elles. 

Entre els noms que formen part de la programació Clara Peya, Fundación Tony Manero, El Niño de Elche, Hidrogenesse, Los Aurora, Cala Vento, Papa Topo i Evripidis and his TragediesLadilla Rusa i Joana Serrat. La inversió total del programa és de prop de 250.000 euros, dels quals 165.000 euros són aportats per l’administració i la resta provenen del taquillatge, les barres i el patrocini. El cicle amb actuacions en directe a l’aire lliure tindrà un aforament reduït amb un màxim de 400 persones. Una programació paritària, diversa, canalla i LGBTI. 

El delegat de Drets Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona, Daniel Granados, ha destacat que el projecte recull la necessitat d'introduir elements que ajudin a pal·liar els efectes de la crisi al conjunt de la música en directe. Granados ha dit que el projecte habilita "espai públic per rehabilitar la vida econòmica d'aquestes sales, que tenen un valor social i cultural". De fet, com han explicat, el projecte forma part del segon paquet de mesures de suport al teixit cultural impulsat per l'Ajuntament per reactivar la música en directe en diferents espais de la ciutat durant l’estiu.

La gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Carmen Zapata, ha indicat que la programació és "diversa, paritària i 'canalla'" i han intentat que representi l'esperit de les sales que formen part de l'ASACC, que en són una vuitantena, de les quals 27 són de petit aforament i es troben a la ciutat de Barcelona. En un comunicat, s'ha assenyalat que amb la crisi sanitària, les sales de concerts van ser les primeres a tancar i seran probablement de les últimes en obrir.

El concert inaugural serà el de la Clara Peya 2 de juliol. El seguiran altres concerts com els de Cala Vento, Los Aurora, Da Souza i Marialluïsa, Hidrogenesse, A Contra Blues, Cora Novoa i Fatamorgana, Los Retrovisores i The Penguins, Niño de Elche, Fundación Tony Manero, Joana Serrat & The Great Canyoners, The Velvet Candles i Los Torontos així com Ladilla Rusa.Un dels objectius de la iniciativa és donar visibilitat i suport a les sales de petit format, amb menys de 250 persones i destinar part de la recaptació del projecte a aquells espais que estiguin en risc de tancament, que la crisi sanitària no les faci desaparèixer. També s'aposta per reactivar els concerts, donar suport i generar activitat entre "els agents més fràgils" de la cadena de valor de la música en directe; així com reactivar l'activitat dels artistes, el personal tècnic i auxiliar, els mànagers, les empreses de so i llums, els programadors, fotògrafs i tots els professionals que intervenen en la creació d’un concert.

Un aforament de 400 persones

Zapata ha explicat que els concerts tindran un aforament reduït d'un màxim de 400 persones al Pati d’Armes del Castell de Montjuïc i que la programació prevista serà de dijous a diumenge durant els mesos de juliol i agost. Tots els concerts seran amb el públic assegut. Les adquisicions d'entrades que es facin en una mateixa compra, fins a un màxim de 8 persones, podran acomodar-se juntes en les taules i cadires de l'espai, sempre i quan arribin i entrin juntes.

Els preus de les entrades estan entre els 12 euros i els 15 per "garantir un preu assequible i afavorir l’assistència del públic".

Mesures sanitàries

Entre les mesures, s'apunta que caldrà vetllar pel manteniment de distàncies de seguretat, tant en les taquilles com en els accessos a l'espai. Es col·locaran en les entrades de l'espai, a la disposició del públic, dispensadors de gel hidroalcohòlic, amb activitat viricida. Així mateix, la sortida del públic, al final dels concerts, ha de realitzar-se de manera escalonada per zones, garantint la distància entre persones. Durant el procés d'acomodació al Pati d’Armes, s'exigirà al públic l'ús de mascaretes com a mesura complementària, ja que podria ser difícil respectar la distància de seguretat entre espectadors fins estar asseguts.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat