La darrera setmana d'agost i els primers dies de setembre són sinònim de represa literària. Una rentrée certificada per la Setmana del Llibre en Català, que ja escalfa motors de cara al 7 de setembre, amb bones perspectives i un programa farcit de novetats. La tardor literària arriba amb llibres, debuts i traduccions esperades. De Xavier Bosch al final de la saga Millennium, i del debut en la novel·la d'Adrià Pujol al nou poemari de Dolors Miquel. Us en presentem una selecció.

Un retorn de pesos pesats

Xavier Bosch  Sergi Alcàzar  4

L'escriptor Xavier Bosch/Sergi Alcàzar

Aquest dimecres arriba a les llibreries Paraules que tu entendràs, el retorn del periodista i novel·lista Xavier Bosch. Després d'Algú com tu i Nosaltres dos, Bosch explora les relacions de llarga durada a través de la quotidianitat de tres matrimonis, en una història de secrets, arquitectura i bellesa. També arribaran a les llibreries dos dels autors de més èxit de la literatura catalana, Ferran Torrent que torna amb Poder contar-ho (Columna), la tercera entrega de la sèrie iniciada amb Un dinar un dia qualsevol, i Màrius Serra, que recupera el seu personatge d'Oriol Comas i Coma, iniciat amb La novel·la de Sant Jordi, a Jugar-s'hi la vida (Amsterdam). Autors consolidats com Martí Domínguez amb L'esperit del temps (Proa), una novel·la basada en la vida d'un científic austríac que entra en l'òrbita del nazisme, Pilar Romera amb Els impostors de (Columna), una història d'amor, traïcions i supervivència en la Barcelona de postguerra, Lluís-Anton Baulenas amb Els camins de la Rut, i Blanca Busquets amb El crit, de -una novel·la ambientada entre els atemptats del 17A i l'empresonament dels líders independentistes, amb l'1-O pel mig-, són algunes de les novetats del catàleg d'Edicions 62.

Rafael Vallbona torna per partida doble amb Un any a la Cerdanya, que editarà Edicions 62, i Els bons dies, Premi Roc Boronat, que publicarà Amsterdam. Anagrama publicarà Els llibres galàctics, del cantautor Jaume Sisa, L'Avenç aplega en un sol volum Les set vides d'un gat rus, la trilogia de memòries de joventut de l'escriptor de Joan Daniel BezsonoffUna educació francesa, Les meues universitats i El fill del coronel– i Lítica, de Lucia Pietrelli i la recuperació d'Òpera Àcid, de Miquel Creus, que després de publicar aquest llibre l'any 1989 va desaparèixer del món cultural català, són les apostes de Males Herbes.

Univers, el nou segell editorial d'Enciclopèdia Catalana, aposta per L'abisme, de Carla Gràcia, L'home del barret, de Berta Jardí i La veritable història d'una mentida, de Ramon Erra. Albert Sánchez Piñol aplegarà a Homenatge als caiguts, 80 històries escrites per la contraportada del Matí de Catalunya Ràdio que presentava Antoni Bassas, i que publicarà Rosa dels Vents. El mateix segell català de Penguin Random House publicarà La polaroid i altres relats, de la periodista Marta Romagosa, que torna a la novel·la després de Tots els noms del desig i 22 homes i un desig.

Final de la saga Millennium i un bon grapat de novetats

David Lagercrantz/Frankie Fouganthin

David Lagercrantz/Frankie Fouganthin

Amb La noia que va viure dues vegades, David Lagercrantz posa punt i final de la saga Millennium iniciada per Stieg Larsson. Seix Barral ha anunciat una nova novel·la d'Eduardo Mendoza que continua la saga El rey recibe protagonitzat per Rufo Batalla. Ildefonso Falcones i Dolores Redondo també seran dos dels noms propis de la represa en castellà.

Anagrama editarà la primera novel·la de ciència ficció d'Ian McEwan, Màquines com jo, tant en català com en castellà. Raig Verd publicarà Tardor d'Ali Smith, Finalista del Man Booker Prize, traduïda per Dolors Udina, mentre que L'Altra Editorial i Asteroide en català publicaran Unes vacances d'hivern, la història d'una parella gran que s'enfronta a les ferides que els separen, del nord-irlandès Bernard McLaverty. També de la mà d'Asteroide i en català d'Angle arribarà L'embassament 13, de Jon McGregor, i 1984 publicarà Milkman, d'Anna Burns. Premi Man Booker 2018 i Premi Orwell 2019.

També Edicions 1984 publicarà un nou llibre de l'escriptor i periodista francès Sorj Chalandon, El dia abans, traduït per Josep Alemany, que en castellà publicarà Reservoir Books. De Philippe Lançon, supervivent de l'atac terrorista a la revista Charlie Hebdo, arriba la novel·la L'esqueix de carn (Angle/Anagrama en castellà), guardonat amb el Femina i el Premi especial Renaudot al seu país, la història de l'atac que li va canviar la vida. Angle Editorial també publicarà en català Els anys, d'Annie Ernaux, Premi Formentor 2019. Del país veí també arribarà La batalla d'Occident, del guanyador del Premi Goncourt Éric Vuillard, que editarà en català Edicions 62, així com Les lleialtats, de Delphine de Vigan, celebrada autora de Res s'oposa a la nit, que en castellà publicarà Anagrama.

Frankenstein a Bagdad, de l'escriptor iraquià Ahmed Saadawi i que descriu la vida urbana a la capital iraquiana després de l'ocupació arribarà a les llibreries aquest setembre gràcies a Ara Llibres i Libros del Asteroide, mentre que els contes de l'escriptora basca Eider Rodríguez, Un cor massa gran, ho faran gràcies a Periscopi en català i Random House en castellà. Les mateixes editorials que publicaran una de les noves veus més destacades de la literatura anglosaxona, Sally Rooney, que arribarà amb Gent Normal. De l'escriptor alemany Timur Vermes, autor de l'èxit internacional Ha tornat, arribarà Els afamats i els tips, una reflexió sobre la crisi dels refugiats en una novel·la plena d'humor dramàtic (Columna/Seix Barral). Per últim, del desaparegut recentment Andrea Camilleri arribarà Ara parla'm de tu, una carta a la besnéta Matilda, que arribarà en català gràcies a Edicions 62 (en castellà a Salamandra)

Tanda de debuts

Jaume C. Pons Alorda per Antoni Gasull

Jaume C. Pons Alorda/Antoni Gasull

Tot i els noms consolidats de la reentrée, arribaran algunes novetats, com El nedador d'aigües obertes, del periodista Adam Martín, que publicarà Comanegra, Gina, la primera novel·la de la també periodista Maria Climent, sobre com canvia la vida a la protagonista un diagnòstic greu i que publicarà L'Altra Editorial. Amb el Premi Pin i Soler sota el braç Angle Editorial publicarà la primera novel·la del poeta i traductor Jaume C. Pons Alorda, Ciutat de Mal, i 1984 publicarà Francesca, el debut narratiu del també poeta Quim Español. L'escriptor, antropòleg i traductor Adrià Pujol publica a Empúries Míster Folch, la seva primera novel·la, una història barcelonina explicada per Déu. De Montse Barderi, comissaria de l'Any Teresa Pàmies, arribarà La memòria de l'aigua, Premi Prudenci Bertrana (Columna), mentre que dos noms veterans com l'historiador de l'art Francesc Fontbona, amb La campana de vidre, i l'actriu Rosa Maria Sardà, amb Un incident sense importància, també faran el seu debut narratiu de la mà d'Edicions 62.

Rodoreda, Proust i Montserrat Roig

 

Mercè Rodoreda/ Oriol Vañó

La històrica Club Editorial continua la seva interessant tasca de recuperació del seu fons editorial amb Entre dos silencis d'Aurora Bertrana i Quanta, quanta guerra, de Mercè Rodoreda, amb els quals commemora el 80è aniversari del final de la Guerra Civil. Precisament sobre el conflicte bèl·lic arriba una dels rescats més interessants: Savage Coast (:Rata), de la periodista nord-americana Muriel Rukeyser, que arribada a Barcelona per cobrir L'Olimpíada Popular va ser testimoni dels fets de 1936.

Aquesta tardor arriben dos nous volums del deliciós Cercle de Viena: Viatges amb el Charley, de John Steinbeck i La Presonera II, de Marcel Proust, en Traducció de Josep Maria Pinto. També de Proust arriben en una nova edició els tres volums de A la recerca del temps perdut traduïts per Valèria Gaillard, aquesta vegada dins a la col·lecció A tot vent de Proa. Petits plaers recupera Aquell estiu sufocant, d'Eduard Von Keyserling i El ball, d'Irène Némirovsky, mentre que Males Herbes torna a editar Les aventures del baró de Münchausen, de Gottfried August Bürger i Nosaltres, d'Ievugeni Zamitian.

De la mà d'Univers tornaran a les llibreries El Napoleó de Notting Hill de Chesterton i La família Aubrey de Rebecca West (en castellà a Seix Barral) Edicions 1984 recupera el clàssic Carta a D. Una història d'amor d'André Gorz (en castellà a Àtico de los Libros), mentre que Ara Llibres torna a apostar per Agota Kristof després de Claus i Lucas i edita en català L'analfabeta, traduïda per Montserrat Solé.

Proa recupera els Contes de John Cheever i Les històries naturals de Joan Perucho, amb el qual dona inici de la celebració del centenari de l'escriptor l'any 2020. També a Edicions 62 es publicarà la selecció d'entrevistes de Montserrat Roig, Retrats paral·lels, amb tria i pròleg de Gemma Ruiz i Albert Forns i fotografies de Pilar Aymerich.

Feminisme, memòria històrica i crisi dels refugiats

Najat El Hachmi

Najat El Hachmi/ACN

L'escriptora Najat El Hachmi abandona momentàniament la narrativa per reflexionar sobre identitat i gènere a Sempre han parlat per nosaltres, editat per 62, mentre que L'Altra Editorial torna a publicar Vivian Gornick, després de Vincles ferotges i La dona singular i la casa, i aposta per Mirar-nos de cara en traducció de Martí Sales. Edicions 62 publicarà al novembre i en català Auschwitz, Última parada, la història real del supervivent de l'Holocaust Eddy de Wind –i que veurà la llum arreu del món 75 anys després de l'alliberament del camp nazi– i Capital i ideologia, de l'economista francès Thomas Piketty. Mites de l'actor i escriptor Stephen Fry és un passeig per la mitologia grega de la mà d'aquest genial comediant que publiquen Anagrama i Ara Llibres.

L'Avenç publica la biografia Víctor Català, l'escriptora emmascarada, de Mita Casacuberta, que s'interroga sobre la construcció de la gran obra de Caterina Albert, l'obra de Víctor Català. Mentre que Rosa dels Vents publicarà els articles més polítics de Pere Calders, Sobre el feixisme, l'exili i la censura, Queralt Solé i Sílvia Marimon en l'aposta més històrica d'Ara Llibres, emprenen una investigació al voltant del Valle de los Caidos.

En un pla més assagístic i personal, Proa publicarà Música i pols, de Pere Rovira, Memòria i caos, de Valentí Puig –un al·legat a favor de la tradició cultural d'Occident i contra el presentisme desmemoriat– i Paisatge amb figures d'Àlex Susanna. Per part seva, Comanegra publicarà un nou volum de memòries del periodista i biògraf Agustí Pons, Crònica al marge, mentre que Galaxia Gutenberg sorprén amb una nova biografia de l'arquitecte català més universal, Yo Gaudí de Xavier Güell i Un revólver para salir de noche, la vida de Vera Nabokov escrita per Monika Zgustova.

Assaig general d'una revolta, de Francesc Marc-Àlvaro (publicat en català per Pòrtic i en castellà per Galaxia Gutenberg) Cataluña, una crisis europea, coordinat per Josep Ramoneda i editat per Galaxia Gutenberg i Tota la veritat, dels periodistes Gerard Pruna. Ferran Casas. Neus Tomàs. Roger Mateos. Odei Etxearte i Marc Martínez Amat, editat per Ara Llibres, són els llibres més destacats de l'actualitat política marcada pel judici del procés, del qual Comanegra en publicarà la versió dibuixada a càrrec d'Oriol Malet.

Després de Librerias, Jorge Carrión dispara Contra Amazon en el seu darrer assaig publicat per Galaxia Gutenberg. L'escriptor Jonathan Safraf Foer editarà Podem salvar el món abans de sopar (Ara Llibres/Seix Barral) un llibre on la literatura, l'assaig autobiogràfic i la denúncia ecologista s'entrellacen. També sobre un dels temes que més indignació aixeca com és la crisi dels refugiats arriba Migració i intolerància, del desaparegut Umberto Eco (Ara Llibres i Lumen)

Finalment, arriben dues novetats sobre teatre català: el llibre 40 anys de la Fura dels Baus, de Mercè Saumell, editat per Angle i les memòries L'ofici de comediant de Joan Lluís Bozzo, publicades per Edicions 62, mentre Carles Rebassa s'endinsa en Joan Brossa. Ara i aquí (Angle).

Poesia premiada

Dolors Miquel

La poeta Dolors Miquel

En l'apartat de poesia destaquen el nou volum de pomes de David Jou, Les escriptures de l'Univers, editat per Viena, segell que també posarà a la venda Límitrofes, de Carla Fajardo, Premi de Poesia Martí Dot. L'Arquitecte de la jove poeta Laia Maldonado, primer Premi Ventura Ametller, l'editarà Edicions de 1984. Edicions 62 per part seva publicarà el nou poemari de Dolors Miquel, Ictosaure, A l'enforcall de Francesc J. Gómez. Premi Gabriel Ferrater i Un cos preciós per destruir de David Caño, Premi Jocs Florals 2019.

 

Fotografia de portada: L'escriptor Ferran Torrent/ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat