La Casa Seat de Barcelona es converteix fins al 5 de setembre en una gran sala de jocs recreatius. Coincidint amb l'aniversari de la mort de Federico Garcia Lorca, l'artista Alex Peña ha omplert l'espai amb la seva instal·lació Recreativos Federico, formada per set màquines recreatives que reinterpreten l'obra de Lorca. Per a l'artista, les peces tenen com a punt de partida la idea que "quan el llegat artístic es converteix en un souvenir, la literatura dramàtica es converteix en un joc. Parteix d'una crítica a la mercantilització que es fa de les icones artístiques", ha afegit. Entre d'altres, inclou un futbolí, una màquina de venda de preservatius que porten el nom de Yerma, una màquina de venda de Bolas de sangre o la màquina recreativa Cadaqués Invaders on Lorca dispara castanyoles a Dalí, qui llença mosques al poeta.

Peña ha explica que les set peces que formen la instal·lació reinterpreten l'obra de Federico García Lorca. "He interpretat aquestes obres a partir del què signifiquen en la societat. Tinc un punt de vista crític tota l'estona amb la mercantilització". Ha posat com exemple que a La Grúa de Bernarda Alba es pot aconseguir el perfum de Pepe el Romano, personatge que apareix a La casa de Bernarda Alba. "Imagino que el Pepe el Romano d'avui en dia seria l'home que talla la gespa al camp de golf i hem elaborat un perfum que la seva essència és gespa fresca acabada de tallar".

Cadaqués Invaders ACN

Pantalla del joc Cadaqués Invaders/ACN

Així mateix, s'ha instal·lat un futbolí on s'hi enfronten els protagonistes Amor de Don Perlimplín con Belisa en su jardín. A la instal·lació també hi ha màquines amb els noms com Bolas de Sangre, Yerma, la Nuit i Así que pasen 5 euros. Les màquines de joc són gratuïtes i les que donen premi s'ha de pagar, però com ha detallat Peña sempre es guanya.

 

L'espai sonor de la instal·lació, dissenyat pels músics Darío del Moral i Pablo Peña, compta a més amb col·laboracions de diversos artistes del panorama musical andalús, com ara Daniel Alonso de Pony Bravo o el duo experimental Els Voluble

Un gran homenatge per al gran poeta

Casa Seat també va presentar aquest mes d'agost dedicat al poeta el podcast Federico en CASA; les reinterpretacions de l'univers de Lorca realitzades pels il·lustradors Jordi Labanda, Flavita Banana i Laura Serrano, i la lectura dramatitzada d'un fragment de Bodas de Sangre amb l'actriu Clara Segura

 

Juntament amb la Biblioteca Lorquiana, on els visitants poden endur-se de frang un dels llibres del poeta andalús, Christian Escribà ha creat un postre especial inspirat en el poema Verano de Lorca, l'espai desitja homenatjar l'esperit avantguardista, multidisciplinari i universal del poeta, així com oferir als ciutadans l'oportunitat d'acostar-se al seu llegat des de punts de vista diversos i originals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat