El poeta i arquitecte Quim Español (Girona, 1945) ha exercit durant tres anys com a professor voluntari en un Programa de Formació i Inserció d'un institut de Salt, un curs pont adreçat a alumnes que no han superat o no disposen de l'ESO i volen accedir a Formació Professional. D'aquelles experiències reals al costat d'adolescents expulsats del sistema educatiu, immigrants acabats d'arribar i d'altres joves al llindar del que avui en diem "l'exclusió social", n'ha sortit El rai dels innocents, publicat un any després del seu debut en la novel·la, Francesca, editats tots dos per Edicions de 1984. 

Ara bé, si a Francesca observava l'assentjament en els ambients refinats de la música clàssica, a El rai dels innocents Español canvia de to i d'estil per parlar d'una sèrie de joves que viuen unes tensions enormes i preguntar-se si, en aquest context hostil i en una societat postmoderna i, sovint, despietada, una persona honesta, càndida o innocent, hi pot sobreviure. Español s'aproxima al retrat psicològic d'aquest innocent en una escola de frontera situada en barri marginal marcat pel racisme, el masclisme,el xoc entre religió i laïcisme o rebuig de les institucions, on la màfia, la política i la policia plana sobre el món dels adolescents rebutjats.

Una mirada sense paternalisme

El narrador és un professor voluntari, com ho va ser Español, que explica i observa un món ben diferent del seu, sense paternalisme, amb una perspectiva moral que combina l'excepticisme i l'humanitarisme, i que nota aquest caràcter singular del seu alumne David, innocent però amb una fortalesa que no tenen els altres i es mira amb bonhomia i ganes de comprendre els deixebles a qui ensenya, en aquest curs accelerat d'un any, Llengua i Literatura. L'autor, que no amaga que moltes de les seves experiències docents han anat a parar a la novel·la, assegura que per a ell la novel·la és "un refugi davant els desgavells del món i una eina d'investigació moral", perquè "necessitem que ens expliquin històries per ajudar-nos a ordenar la realitat i el caos". 

La candidesa o innocència, a la novel·la adquireix un valor positiu, esdevé el do del seu personatge principal, . "M'atreu la idea d'un noi que té aquest atribut que considero, en principi, positiu" assegura Español, que afirma que "tenim una idea de l'adolescència molt condicionada pels clixés, però en una classe amb una vintena d'adolescents pots veure aquest tret de candidesa". I avisa que "la innocència té moltes cares". La presència de la religió i el xoc amb la societat secularitzada en l'àmbit educatiu i el poder de la burocràcia que tot ho envaeix són dos dels conflictes d'una novel·la que, més enllà de la trama, també es pot entendre com un retrat dels marges de la nostra societat en una novel·la que segons l'editor Josep Cots és "un antídot contra l'escepticisme que a vegades patim envers la nostra literatura"

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Quim Español. ACN
Llibres

Je suis Francesca

Anna Carreras
Violonista. Francesca. Quim Español. Pixabay
Llibres

'Francesca'

Quim Español