Un record personal: va haver-hi un temps, centrat sobretot als anys setanta, en què aquest cronista anava cada dissabte al carrer Princesa de Barcelona, on vivien els seus avis. Allà hi dinava i hi passava les tardes, acompanyades per l'emissió televisiva i en blanc i negre de les primeres sèries d'animejaponès que van arribar aquí, de les pel·lícules de Sesión de tarde -sovint clàssics del western o de les aventures de capa i espasa-. de Los payasos de la tele i d'Informe semanal.

Una part d'aquest ritual setmanal era la compra -al quiosc que aleshores s'ubicava a la cantonada de Princesa amb la Via Laietana- de la revista Pumbyuna revista de còmic l'estrella del qual era el gat del títol, un personatge creat pel dibuixant valencià Josep SanchisPumby era una revista d'Editorial Valenciana, que en el gènere de les aventures va publicar sèries tan immensament populars com El Guerrero del Antifaz Roberto Alcázar y Pedrínvehicles al servei de l'adoctrinament franquista. Les seves publicacions infantils, com l'esmentada Pumby Jaimito tenien un to notablement més tendre blanc i naïf que les seves coetànies de l'editorial Bruguera, però les seves pàgines acollien creadors del talent de Karpa, Palop, Nin o el mateix Sanchis.

Pumby interior

La sèrie Pumby s'inscrivia en la rica tradició historietística dels animals antropomòrfics, en la línia dels icònics personatges de Walt Disney -per exemple-, o d'altres cèlebres felins dibuixats com Krazy Kat de George Herriman o el gat Fèlix creat per Pat Sullivan per al cinema (o el contracultural i iconoclasta Fritz de Robert Crumb, curiosament coexistent durant uns anys amb Pumby des d'un plantejament underground radicalment diferent). 

Pumby interior2

Les historietes de Pumby consistien inicialment en gags autoconclusius d'una pàgina, però aviat la imaginació del seu creador es va desbocar per endinsar-se en terrenys radicalment imaginatius i onírics, que es poden emmirallar en l'esmentat Krazy Kat o en el monumental Little Nemo de Winsor McCay. Acompanyat pels seus amics Blanquita i el professor Chivete, Pumby vivia aventures inscrites en la pura fantasia, que en algunes ocasions picava l'ullet a gèneres com la ciència-ficció -com també ho feia una sèrie de Sanchis per a Bruguera, Robin Robot- o els superherois, amb les peripècies de Super Pumby. 

Les referències a la cultura popular, el sentit paròdic, la capacitat de fabulació i el sense of wonder erenalgunes de les característiques més destacades de les coloristes pàgines d'aquest creador de fèrtil enginy i traç tan elegant com amable. Ara, Dolmen Editorial fa -finalment- justícia a aquest clàssic del còmic infantil espanyol amb una luxosa edició recopilatòria de les seves historietes, partint d'una acurada restauració de les pàgines, incloent-hi articles d'especialistes i alternant en cada volum aventures pertanyents a les diferents etapes del personatge.

Portada JoeShuster
Còmic

Dibuixants dibuixats

Xavier Roca