El Premi Llibreter, organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya i atorgat per les llibreries de Catalunya, celebra 20 anys. I ho ha volgut celebrar amb una festa al Teatre Nacional de Catalunya, que ha comptat amb la música de Clara Sanabras, el pregó de la traductora Anna Casassas, el conte de Josep Maria Fonalleras, l'homenatge a Enrique de Hériz per part d'Eduard Márquez i la participació de Sigrid Kraus, en que també s'han homenatjat els llibreters amb més de 35 anys d'ofici i s'ha fet lliurament dels tradicionals premis Memorial Pere Rodeja. Entre els premiats ha triomfat el debutant Pol Beckmann, en la categoria de Literatura Catalana, i Jenny Erpenbeck en altres literatures.

Foto família Premi Llibreter 2019

Foto de família del Premi Llibreter/ACN

Pol Beckmann, un debut premiat

El sorprenent debut de Pol Beckmann, Novel·lapublicat per Quaderns Crema, ha guanyat el Premi Llibreter per "la seva qualitat i atreviment literari. Pel domini del llenguatge i capacitat de síntesi argumental. Per la seva originalitat en el plantejament dels límits entre la ficció i la realitat, jugant amb el lector sorprenent-lo fins al final". Beckmann s'ha mostrat afalagat per ser premiat pels llibreters, "persones que viuen entre llibres i tenen, en principi, un criteri molt fonamentat", per una primera novel·la que se li va acudir una nit d'insomni i que segons Sandra Ollo, editora de Quaderns Crema, celebra la tradició de la literatura i sorprèn el lector. El jurat, també ha volgut fer una menció "molt especial" per Fugir era el més bell que teníem, de Marta Marín-Dòmine.

Les formes del verb anar triomfa en altres literatures

La història del catedràtic de Filologia clàssic alemany que s'implica en la història d'uns refugiats africans que li recorden el seu passat com a petit fugitiu de Polònia, ha merescut pel jurat del Premi Llibreter 2019 a Altres Literatures. Les formes del verb anar (publicada per Angle Editorial i traduïda per Marta Pera Cucurell, i com a Yo voy, tu vas, él va, en castellà per Francesc Rovira, a Anagrama), de l'escriptora i directora d'òpera alemanya Jenny Erpenbeck, al parer del jurat destaca per la "sensibilitat social que volgudament provoca un tema tan punyent com dels refugiats", però sense caure en tòpics ni excessos dramàtics, amb una prosa àgil i directa. El jurat, a més, ha volgut tenir una menció especial per Les nostres riqueses de Kaouther Adimi, la història d'una llibreria d'Alger que ressegueix la convulsa història del país nord-africà.

Jenny Erpenbeck

Jenny Erpenbeck/ACN

Premis de literatura infantil i juvenil

El Llibreter no s'oblida els lectors més joves i atorga tres premis a la categoria de Literatura Infantil i Juvenil d'Altres Llengües, Literatura Infantil i Juvenil de Literatura i Àlbum Il·lustrat. El primer dels tres guardons ha estat per La cançó del cucut/La canción del cuco, de Frances Hardinge, editat per Bambú, "una novel·la fantàstica amb referències constants als contes de fades on la qualitat literària és successora dels grans clàssics de la tradició anglesa", segons el jurat. El millor llibre català en la categoria infantil i juvenil ha estat Camins d'aigua, de Ramon Portell, el segon lliurament de la trilogia "La llum d'Artús", iniciat per Camins de nit, i el millor àlbum il·lustrat ha estat per Sirenes/Sirenas, de Jessica Love, editat per Kókinos.

Un premi amb prestigi

El Premi Llibreter es concedeix a obres publicades durant l'any anterior i, al llarg d'aquesta vintena d'edicions ha aconseguit ser un dels premis més prestigiosos de Catalunya. Els llibreters suggereixen les obres a concurs, i el jurat de cada categoria és integrat per cinc llibreters amb experiència en aquesta categoria. Tot i que no té dotació econòmica, els llibreters agremiats es comprometen a fer promoció de les obres premiades, fet que suposa un augment notable les seves vendes. El Gremi de Llibreters aprofita l'ocasió per donar a conèixer els guardonats amb el premi VIII Memorial Pere Rodeja, que en aquesta ocasió ha recaigut en l'escriptor Màrius Serra, que s'ha definit com a "essencialment lector" i ha volgut retre homenatge als llibreters, i al llibreter Sergio Bassa, de la llibreria Bassa de Móra d'Ebre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat