Sens dubte les perspectives de gènere estan canviant cada cop més; a l’escola, als instituts, a casa.... Entre tots plegats estem canviant les nostres mentalitats, i a poc a poc, estem enderrocant vells codis de conducta que s’asssociaven a una falsa masculinitat, heretada de generació en generació com un ADN verinós que no ens deixava ser lliures; homes i dones sense etiquetes.  

Que els nois puguin ser sensibles i demostrar sentiments, o que una noia pugui ser forta o dura o no necessàriament suau, són patrons que per sort, ja fa dies que estem vencent. El color blau i el rosa, la debilitat per sentir sentiments només associada a les fèmines educades per tradició en ser Barbies, o la suposada fortalesa o agressivitat associada a la masculinitat dels Kents forts i valents, enderrocats d’un cop de ploma, afortunadament, gràcies al canvi de mentalitat que cada cop s’imposa més i cau pel seu propi pes. La societat evoluciona i, en base a això, la mentalitat també.

Ningú ens obliga a ser com som: podem escollir. Podem escollir ser lliures i comportar-nos de manera natural i conseqüent amb els nostres impulsos, més enllà del nostre gènere. Perquè som persones, éssers humans, i no sempre els patrons de conducta associats al nostre gènere casen amb les nostres més íntimes essències de personalitat. Ja fa dies que per sort, trenquem etiquetes. La llibertat individual per sobre de la imposada socialment. 

Perquè l’individu també té la força de canviar una col·lectivitat.

“El poder dels nois” de Ritxar Bacete, publicat per Estrella Polarés un dels millors llibres que m’han arribat a les mans i que m’alegra poder compartir amb  vosaltres. Un d’aquells llibres que m’agrada trobar-vos. Un llibre amè, engrescador, ètic, profund, sensible, ple de valors i ple de reptes divertits que faran reflexionar als vostres fills, us ho ben asseguro. Només us diré que el meu fill amb prou feines me’l deixa veure perquè se l’està llegint i se l’ha agafat com un repte privat personal, un diari íntim, que només comparteix amb mi per a fer-me saber curiositats fantàstiques que li provoquen estupor i el fan pensar o revoltar-se.... com per exemple que a la Copa del Rei d’Espanya, els homes futbolistes “s’embutxaquen un milió d’euros, mentre que les dones per guanyar la Copa de la Reina, no tenen compensació monetària”. 

Perquè el gran encert d’aquest fabulós llibre és que està escrit en un format com de diari personal, on els vostres fills podran omplir qüestionaris, respondre a preguntes, marcar-se reptes personals, llegir coses que els induiran a pensar o a expressar els seus sentiments... a través d’una magnífica guia per part de l’autor.

Investigo sobre Ritxar Bacete i veig que és antropòleg, treballador social i especialista en polítiques d’igualtat i de gènere, i noves masculinitats. Imaginava que al darrera d’aquest bon llibre hi havia d’haver algú amb una molt bona preparació per a poder escriure això. Com diu el mateix autor en unes declaracions: “oferir eines als nens i joves d'entre 7 a 12 anys per tal que es transformin i construeixin una identitat masculina no tòxica. Vaig acabar el llibre Nuevos hombres buenos pensant en la gran esperança que tenim amb les noies. Crec que ho estem fent molt bé. El feminisme està sent molt exitós i les dones esteu aconseguint canviar i transformar la part més profunda de les identitats de les nenes. Però, i els nens? Cal ara que treballem també per empoderar als nois".

Sens dubte un llibre com aquest és una bona eina per a construir nous “super herois” que estiguin empoderats i educats en el respecte a la dona, en la tolerància i puguin ser “nois” que també tinguin sentiments, valors, sensibilitat i puguin ser ments intel·ligents, informades i lliures, educades en el respecte.

Hi ha de tot en aquest llibre; des de reptes a contestar sobre a què diries “si” o a què diries “no”, les persones que estimes, descobrir com cosir, com cuidar flors, com meditar, què és el karma, conèixer models de dones poderoses,  jocs o trucs per saber gestionar emocions com la ràbia o l’enveja, triar pors útils o inútils, receptes... un gran compendi d’activitats, reptes, preguntes o estímuls que faran pensar i créixer emocionalment als vostres fills. Tot això a més, combinat amb curiositats sobre animals masculins que fan tasques femenines, o explicacions sobre grans personalitats que han fet grans coses, com Rosa Parks, Ghandi, Lorca, Boyan Slat, Malala.... nois i noies que van trencar patrons establerts, que van lluitar per ser el que volien fugint de les maleïdes etiquetes que ens empresonen.

Per a mi el gran encert d’aquest llibre és que proposa  un repte de lectura i també suposa un estímul a treballar la intel·ligència emocional

Un aspecte psicològic que cada cop es valora més com a complement a la intel·ligència entesa com a intel·lectual. El rumb de la nova psicologia ha aportat una nova perspectiva a la tradicional filosofia enrocada en la dicotomia raó/emoció, com si fossin dos germans enemics. Les emocions han deixat de ser menystingudes com a una debilitat per a passar a tenir el lloc que els hi correspon. Una intel·ligència molt més completa i integral, que augmenti les capacitats sense negar les emocions, un gran complement als coneixements intel·lectuals. (Ja fa temps que ho han començat a aplicar també al món de l’empresa, dels negocis i els grans emprenedors o pensadors.)

Perquè com us deia en un altre article, sense imaginació no hi ha realitat. I posant etiquetes limitadores, mai arribarem a ser grans persones o professionals capaços de millorar la nostra societat.