Després que al maig el Festival Castell de Peralada veiés suspesa la seva programació per a l'edició d'enguany, l'organització va començar a treballar en una edició excepcional i adaptada a la situació actual en plena pandèmia de la COVID 19. És en aquesta nova realitat que neix el Festival Castell Peralada Livestream, una edició totalment gratuïta per gaudir en línia a través de la pàgina web de Festival del 22 al 31 de juliol. Segons l'organització, el festival presenta una edició virtual marcada per l'excepcionalitat del moment, però amb el segell de qualitat de sempre, amb la inquietud cultural que el caracteritza i mantenint el seu compromís intacte amb la creació.

ESGLÉSIA DEL CARME Festival Castell de Peralada

L'església del Carme serà un dels escenaris del Festival/Festival Castell de Peralada

Els espectacles, tots en live streaming, comptaran amb una presència de públic molt íntim i limitada amb nits dedicades a col·lectius com el del personal sanitari, professionals del sector turístic, del món de la cultura i una young session dedicada al públic més jove. Els escenaris per a aquesta edició seran l’església, amb 80 espectadors, i les muralles del Carme, amb 130 espectadors. Amb aquest últim emplaçament, el Festival recupera un espai emblemàtic de la seva història, ja que es tracta d’un dels primers escenaris utilitzat durant les primeres edicions del festival empordanès, amb Montserrat Caballé i l'Orquestra Simfònica del Liceu. "És un festival d'estrenes, d'aposta per la creació en viu i on el públic, de manera íntima i amb presència simbòlica, viurà un homenatge", ha dit aquest dimarts el director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà, en la presentació d'una edició reduïda i virtual.

L'organització va cancel·lar la programació de la 34a edició el mes de maig passat i va avançar la possibilitat de fer una edició virtual amb públic presencial en cas que es pogués. Finalment, el certamen ha pogut complir aquella voluntat cenyint-se a l'excepcionalitat del moment i acollint un cartell reduït, amb un pressupost de 400.000 euros. Aguilà ha agraït la filantropia privada, que els ha permès tirar endavant el certamen "en un moment molt complicat" per la suspensió de la programació prevista. D'aquí a 48 hores el festival hauria aixecat el teló amb el Houston Ballet.

Una programació adaptada al moment

La bailaora María Pagés inaugurarà l'edició virtual del festival el 22 de juliol, amb una nit dedicada al món de la cultura i de la comunicació. Al costat d'El Arbi El Harti, Pagés presenta Entremos en el jardín, un espectacle de nova creació preparat per al festival, acompanyada de dues veus femenines, una guitarra, un violoncel, un violí i una percussió. "És una edició especial, com especials són els moments. Suposa el nostre retrobament amb els escenaris després de la pandèmia", ha dit Pagés a través de la roda de premsa telemàtica.

5.  Foto María Pagés   David Ruano

María Pagés/David Ruano

L'artista plàstic Santi Moix i l'Orquestra Simfònica del Liceu, dirigida per Josep Pons, protagonitzaran el 25 de juliol un concert-perfomance dedicat al personal sanitari de les comarques gironines. Mentre l'orquestra interpreta composicions com la Simfonia núm. 7 en la major, op. 92, de Ludwig van Beethoven ―en commemoració del 250è aniversari del naixement del compositor alemany―, Moix pintarà una obra de grans dimensions emprant la pintura al fresc, amb la tècnica mil·lenària que ja va utilitzar a l'església romànica de Saurí, al Pallars. "Poder fer-ho en directe és apassionant però té un risc", ha dit l'artista català resident a Nova York.

El cantant i compositor Alfonso de Vilallonga torna a Peralada acompanyat per Pau Figueres, Juan Pastor, Rita Payes i Iannis Obiols, a l'estrena absoluta del seu darrer treball, Hors de saison (27 de juliol), amb què retrà homenatge al sector turístic de la Costa Brava.

L'església del Carme acollirà dos concerts, el primer el 28 de juliol amb el tenor David Alegret, acompanyat al piano per Rubén Fernández Aguirre, que estrenarà Canticel, un homenatge a Josep Carner en el 50è aniversari de la seva mort. D'altra banda, les parets de l'església presenciaran la veu del baríton malagueny Carlos Álvarez, medalla d'honor del Festival, que actuarà amb un recital inèdit el 30 de juliol. Ho farà, per primera vegada, amb cançons del compositor barceloní Miquel Ortega.

L'última de les actuacions, el 31 de juliol, estarà protagonitzada pel carismàtic pianista i compositor francès Chassol. Inventor del gènere ultrascore, presentarà per primera vegada a Catalunya el seu treball Ludi, un film musical inspirat en la novel·la Das Glasperlenspiel (El joc de les granisses) de Hermann Hesse.

CHASSOL 2019 by@Flavien Prioreau LD

Chassol/Flavien Prioreau 

Activitats paral·leles virtuals

El 23 de juliol, la soprano Sondra Radvanovsky i el cantant i compositor Rufus Wainwright, que aquest estiu havien d'actuar per separat a l'edició cancel·lada, oferiran un diàleg al voltant de la figura operística de Prima Donna. D'altra banda, el 24 de juliol, María Pagés, Carlos Álvarez i Josep Pons debatran sobre el panorama de la música, les arts escèniques i els festivals del futur, i el 27 de juliol, David Alegret, Alberto García Demestres, Albert Guinovart, Ortega i Fernández Aguirre protagonitzaran una taula rodona sobre La composició del lied i la cançó al s. XXI.

Sondra Radvanovdsky   foto   OJO fotógrafo Andrew Eccles 2

Sondra Radvanovdsky/Andrew Eccles  

El web del Festival acollirà també del 22 de juliol al 31 d'agost un aparador fotogràfic de Pablo Genovés, autor del cartell 2020, on es poden descobrir algunes de les seves obres.

CARTELL FESTIVAL LIVESTREAM 120X90 01

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat