La Pedrera-Casa Milà ha reobert les portes aquest dimecres després de quatre mesos d'aturada per la crisi del coronavirus. Per a Marta Lacambra, directora de la Fundació Catalunya La Pedrera, es tracta d'un dia emotiu i simbòlic en el que torna un dels edificis emblemàtics de la ciutat de Barcelona. És per això que la reobertura arriba amb novetats en les visites amb la voluntat de ser "més atractiva" al públic català, com l'obertura d'espais inèdits, com la planta subterrània, on Gaudí va situar les cotxeres.

Entre d'altres propostes, s'inicia un cicle de passejades per l'edifici amb amfitrions com el cineasta Albert Serra, la cuinera Ada Parellada o l'escriptora Llucia Ramis. "Avui és un dia emocionant i simbòlic, La Pedrera és una icona de Barcelona i Catalunya i l'obertura és un signe que les coses poden arribar a una certa normalitat", ha dit la Marta Lacambra.

Visitants durant el primer dia de reobertura de La Pedrera després del tancament per la pandèmia/ACN

Visitants durant el primer dia de reobertura de La Pedrera després del tancament per la pandèmia/ACN

La Pedrera ha obert amb reducció d'aforament (capacitat per a 200 persones simultàniament respecte les 440 habituals), i amb mesures de seguretat com presa de temperatura, mampares, freqüència major de neteja o dispensadors de gel al llarg del recorregut. S'han pres un seguit de mesures de seguretat necessàries per a que els visitants puguin gaudir de l'experiència amb tota tranquil·litat, com la presa de temperatura a totes les persones que accedeixen a l'edifici o la instal·lació de dispensadors de gel hidroalcohòlic. 

La venda de les entrades per internet ja era un hàbit estès en l'equipament, cosa que evitava llargues cues, amb la qual cosa Marta Lacambra considera que el fet més diferencial a partir d'ara serà la poca acumulació de visitants dins de l'edifici. "És evident que ara la porció de persones per espai és una meravella, i es pot apreciar molt més la singularitat de l'edifici i els seus valors arquitectònics, amb tranquil·litat i amplitud", ha assegurat la directora.

Respecte el mateix dia de l'any passat, la Pedrera se situa a un 10% de públic, una xifra que Lacambra considera poc comparable per la situació d'excepcionalitat actual. "Vull agrair la reacció del públic local, perquè van ser els primers que van comprar amb molta il·lusió entrades", ha dit. La Pedrera ja comptava des d'abans de la pandèmia amb un descompte del 50% per al públic local.

Visitants a l'entrada de La Pedrera durant el primer dia de reobertura després del tancament per la pandèmia/ACN

Visitants a l'entrada de La Pedrera durant el primer dia de reobertura després del tancament per la pandèmia/ACN

A més de recuperar un monument "icònic de les visites a Barcelona i Gaudí", la fundació considera imprescindible l'obertura per garantir els ingressos per als projectes socials, educatius, culturals i ambientals que porta a terme i dels quals es beneficien 500.000 persones. "Si la Pedrera no està oberta, corren el risc de no poder tenir la continuïtat que per nosaltres és exactament la missió d'aquesta Fundació", ha assenyalat. La Fundació preveu deixar d'ingressar des del mes de març fins al desembre 7,5 milions d'euros.

Noves propostes

La visita habitual d'horari diürn incorpora espais com la planta subterrània, on estaven situades les cotxeres, i que va convertir l'edifici en un dels primers de la ciutat amb garatge. També s'obre al públic la sala Gaudí, amb una solució d'enginyeria al sostre que suporta el pati de les Flors. També es pot fer un taller de trencadís, que había tingut molt bona acollida entre el públic escolar i ara s'ofereix també a les visites familiars. 

Com a visita guiada, s'oferirà La Pedrera oculta, un recorregut diari a les 11 del matí amb espais com la façana posterior o un passadís de la primera planta que ofereix una visió privilegiada del pati de les papallones.

A l'icònic terrat dels Guerrers, s'oferirà una copa de cava per a les visites a partir de les set de la tarda. Pel que fa al públic familiar, es podrà acabar la visita amb un taller de trencadís, una activitat que es feia per a escoles i ara s'estén a tot el públic.

També es posa en marxa el cicle Una passejada per La Pedrera amb..., visites en grup reduït amb amfitrions com Albert Serra, Ada Parellada, Llucia Ramis o el ballarí Toni Mira.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat