Certs sectors d’esquerres, i tants d’altres de feministes, titllen la teoria queer, que qüestiona i dilueix els límits que configuren la nostra concepció del gènere i la sexualitat, de massa teòrica, postmoderna –paraula que serveix per descriure tots els mals d’Occident– i aliena als problemes materials de la població. Un apartamento en Urano. Crónicas del cruce ho desmenteix amb contundència.

El recull d’articles periodístics del filòsof Paul B. Preciado, publicat per Anagrama, ho fa amb un estil àgil, a voltes artístic, com a la peça “Ne(cr)oliberalismo”, que s’allunya de l’arabesc que l’autor exhibeix en la prosa acadèmica. En la línia de Jack Halberstam, Preciado traslladada amb gràcia la seva personalitat i les seves teories estrella, com la del poder fàrmaco-pornogràfic, al gran públic, que no té perquè haver llegit el seu Manifest contrasexual o el Testo Junkie.

Paul B. Preciado Lea Crespi

Paul B. Preciado. Lea Crespi

El llibre de Preciado demostra que la teoria queer és necessària per entendre la convulsa realitat política, econòmica i ambiental planetària. L’antologia és el testimoni, per una banda, de la transició de l’autor de Beatriz a Paul, i la rebel·lió contra el règim polític i sexual que força la condició trans a una existència que neix de l’abandonament de la subjectivitat anterior. Preciado ens explica, en mig de l’huracà emocional i físic del trànsit, com se sent quan l’estat sentencia la mort de Beatriz i certifica el naixement de Paul, i com ell decideix conservar el passat amb la Bdel nom atorgat pels seus progenitors.

Per l’altra, els articles de Preciado obren la porta a la reflexió sobre els múltiples estats transitoris en què ens trobem els cossos sotmesos a les dinàmiques de poder causades per un masclisme i un capitalisme depredadors amb tota forma de vida. L’autor escriu sobre Trump, la crisi de refugiats de la Mediterrània, el moviment zapatista, el Daesh, la transfòbia o el procés català. Tot precedit pel sorprenent pròleg de l’escriptora Virginie Despentes, modelat amb un afecte que contrasta amb la ràbia d’obres com Teoria King Kong. Tal com apunta l’autora francesa, els textos del filòsof poden despendre cert aire pessimista. Tanmateix, també són el trampolí per pensar polítiques de revolta i noves maneres d’estar en el món, per sortir amb vida, irònicament, del que Marina Garcés ha batejat com la condició pòstuma. “Carta de un hombre trans al antiguo régimen sexual” n’és un exemple.

L’estiu és un bon moment per llegir Un apartamento en Urano,una antologia extensa i curulla d’articles breus amb gran densitat conceptual. No és un bon llibre per llegir amb pressa, sinó per assaborir cada text com una tapa que es pren a una terrassa de la costa.

rebecca traister
Feminisme

La bona mala llet

Marta Roqueta
Sara Ahmed
Feminisme

Balanç d’una vida

Marta Roqueta