Les celebracions durant el mes de juny de l'Orgull LGTBIQ+ han hagut d'adaptar-se a la realitat d'aquest any, marcada per la crisi sanitària de la COVID-19. Així i tot són forces les propostes que des del món de la cultura es presenten per no deixar de reivindicar l'esperit lluitador i reivindicatiu del col·lectiu. El coronavirus no pot ser un impediment per a celebrar l'amor, els avenços socials i reivindicar la lluita per conquerir els drets que encara avui queden pendents a casa nostra. A La Llança us volem presentar un seguit d'iniciatives per a celebrar l'Orgull durant les primeres setmanes de la "nova normalitat". 

Els museus d'Art de Catalunya celebren el dia de l'alliberament LGBTIQ+

Tot coincidint amb el 28 de juny, dia de l'Alliberament LGBTIQ+ o dia de l'Orgull, la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Diversos museus membres de la Xarxa publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC

L'objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d'art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre'ns, no per etiquetar. Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s'amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.   

Al Museu d'Art de Cerdanyola podem trobar un parell de fotografies que mostren als artistes Ismael Smith i Marià Andreu vestits amb mantilla en companyia d'una noia amb indumentària masculina. Aquesta imatge ens apropa al concepte queer, un terme històricament emprat de manera despectiva per referir-se a persones LGBTIQ, però que és reclamat per qui no se sent representat pel sistema binari de gènere o pels rols de gèneres que cada cultura els hi assigna. 

Zoe Leonard, “Vull una lesbiana de presidenta”, 1992 (2017)

Zoe Leonard, Vull una lesbiana de presidenta, 1992 

En definitiva, es vol aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, tot reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la SOCIAL. Es tracta de reflectir la riquesa i la diversitat de la societat perquè tothom se senti inclòs, perquè ningú se senti al marge.

“Vull una lesbiana com a presidenta. Vull una persona amb sida com a president i un marica com a vicepresident i vull algú sense assegurança mèdica...” Una de les recents adquisicions de la Col·lecció MACBA és l’obra més coneguda de Zoe Leonard, un poema que clama a favor de la justícia social. Aquesta fotògrafa americana el va escriure l’any 1992 quan la seva amiga, la poetessa Eileen Myles va decidir que donaria suport a la campanya presidencial de Bill Clinton. El text va ser imprès i distribuït per col·lectius feministes i de suport a les persones afectades per la sida, amb la complicitat de l’artista. Durant la campanya electoral de Trump, al 2016, el poema va tornar a circular amb força i la seva reproducció, en un pòster immens sota el High Line, el parc elevat de Manhattan, es va fer viral a les xarxes. L’artista explicava: “Crec que el fet de parlar és un acte polític vital i poderós.”

Toni Caparrós presenta una visió contemporànea del col·lectiu LGTBI+

Toni Caparrós presenta a 3d23: Retratos de la vida gay en el s.XXI (LC Ediciones) 16 relats amb una visió irònica i mordaç sobre com el col·lectiu LGTBI+ hem construït les nostres relacions en l’actualitat.

Al nostre festiu i característic drama, i els elements eterns que ens caracteritzen hi havia que sumar el mon de les apps, com ens ha guanyat la por a parlar en persona, la recurrent sensació que mai ningú és suficient i altres termes importats com el ghosting. La comunicació interpersonal juga un paper important al llarg de tots els relats. Es reflexiona sobre el canvi que ha suposat el segle XXI a la manera de comunicar-nos, però tot des d’una visió optimista, ja que aquesta és l’esbojarrada època que ens ha tocat viure, i no queda altra que fer-ho i si és possible, amb honors.

No obstant, moltes de les situacions dels 16 relats ens ressonaran a totes, i per aquells que vulguem llegir entre línies trobarem una velada reflexió sobre el futur (i present) que ens estem construint.

El Pride! BCN des de casa

La pandèmia Sanitària del COVID19 ha afectat a tota la societat i Pride! BCN no és aliè a aquesta afectació, per això, el mes d'abril passat el Comitè Organitzador de Pride! BCN va acordar suspendre la programació habitual de l'esdeveniment, basada en esdeveniments presencials massius, per a proposar una programació online televisada durant aquesta setmana. L'organització ha preparat una programació online i televisada que podrà gaudir del 22 al 27 de juny.

Del 22 al 26 de juny una taula rodona diària sobre el col·lectiu LGTBI (Salut, Famílies, Esport i Cultura, Vulnerabilitats i LGTBIfòbia) i el dissabte 27 a la nit un programa especial de tres hores de durada per a celebrar juntes el Pride! BCN 2020!

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat