L'escriptora Núria Esponellà és la guanyadora del 53è Premi Prudenci Bertrana, guardó al qual ja va quedar finalista l'any 2012, per la novel·la Ànima de tramuntana. El 41è Premi Carles Rahola d'assaig ha estat pel periodista Xavier Febrés  amb Josep Pla o la vitalitat, mentre que el 43è Premi Miquel de Palol ha estat pel poemari Sempre és tard de la poeta valenciana Maria Josep Escrivà i el Ramon Muntaner de Literatura Juvenil ha estat per Sense codi de barres, de Ruth Tormo Benavent.

Enguany, el jurats dels Premis Literaris Ciutat de Girona, organitzats per la Fundació s'han hagut de reunir virtualment, per fer la tria de cadascuna de les categories.

Al Prudenci Bertrana, dotat amb 30.000 euros, s'hi han presentat cinquanta-una obres. El jurat constituït per Montse Barderi, Xavier Cortadellas, Gemma Lienas, Care Santos i Glòria Gasch, l’ha atorgat a la novel·la Dues dones, presentada sota el pseudònim de "Virginia Kurtz". Oberta la plica corresponent, resulta ser-ne autora Núria Esponellà (Girona, 1959) i el títol definitiu de l’obra és Ànima de Tramuntana. El jurat assegura que Esponellà ha escrit una novel·la "sobre dues dones d'èpoques molt distants que s'enfronten a les dificultats de la vida a la recerca del seu sentit".

Al Miquel de Palol, dotat amb 2.400 euros, hi han participat setanta reculls poètics. El jurat, integrat per Lluís Calvo, Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font, Pere Gimferrer i Víctor Obiols, proclama guanyador el poemari titulat Sempre és tard de Maria Josep Escrivà (Grau de Gandia, 1968), del qual es destaca "una veu poètica íntima, cada cop més lúcida i madura, que persegueix la convivència entre el desig i el dolor.

Una aproximació a la vida de Josep Pla a través de la seva obra

El Carles Rahola d'assaig, dotat amb 6.000 euros, ha rebut vint-i-un originals, dels quals el jurat, format per Francesc-Marc Àlvaro, Mita Casacuberta, Ingrid Guardiola, Joaquim Nadal i Josep Lluch, ha donat com a guanyadora l’obra titulada Josep Pla o la vitalitat, de Xavier Febrés (Barcelona, 1949), un aproximació a la vida de Josep Pla a través dels llibres publicats a cada època, on segons el Jurat, Febrés destria la genialitat literària en una obra tan extensa.

Per últim, al Ramon Muntaner de literatura juvenil, dotat amb 6.000 euros, s'hi han presentat vint-i-vuit obres, de les quals el jurat, integrat per David Cirici, Núria Martí, Montserrat Martín, Francesc Miralles i Patrizia Campana, ha premiat per unanimitat la novel·la Sense codi de barres, de Ruth Tormo Benavent. L’obra narra la història de l'Amina, una noia que treballa cosint en un taller de Bangladesh, i escriu una nota d'auxili amagant-la en un pantaló. Descobreix la nota el Víktor, un noi que estudia en un institut a Barcelona. Trobar l'autor del missatge es converteix en el seu repte.

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el 22 de setembre a l’Auditori de Girona, i aquella mateixa jornada s’atorgaran també els premis Cerverí de lletra de cançó i Lletra per a projectes digitals de literatura catalana. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat