De prejudicis tots en tenim, i sovint, en el món de la cultura encara són més evidents. Les novel·les que s’anomenen de gènere són algunes d’aquestes víctimes que provoquen l’animadversió del públic. El gènere negre o criminal, per exemple, va arrossegar durant molt de temps l’etiqueta de “literatura de quiosc” com qui arrossega una llosa que no es pot treure de sobre. No obstant això, noms com Stieg Larsson o Camilla Läckberg van rescatar-lo del pou en què havia caigut a principis dels 90. Ara bé, els nòrdics no són els únics que saben com cultivar un bon crim i els editors catalans han apostat fort per aquest gènere. I de la mateixa manera que ho fa el gènere negre i policíac, també podem fer-ho de la fantasia i la ciència-ficció. A continuació veurem algunes de les novetats que ens ha portat aquest primer mes de 2020 i algunes que ens han d’arribar al llarg d’aquest any.

Negre

Llibres del Delicte

L’editorial catalana especialitzada en gènere negre i criminal ha apostat fort pels autors catalans, qui conformen la totalitat del seu catàleg. A més, la col·lecció ha incorporat dos nous llibres que els ha fet començar aquest 2020 amb un molt bon peu. Albert Gassull ha publicat L’instant precís, un thriller ple de tons de grisos ubicat a la ciutat de Barcelona amb uns personatges que és impossible que no enamorin el públic del negre. El també autor consagrat, Pep Prieto –crític de sèries de televisió a La Llança– ha presentat El mal pare i només ha necessitat dues setmanes per estrenar la segona edició d’aquesta història que ratlla el terror amb un rerefons d’allò més cinematogràfic.

L’autora distingida amb la Creu de Sant Jordi l’any 2018, Margarida Aritzeta, tanca la seva tetralogia de la inspectora Mina Fuster amb La teoria del gall que es trobarà a les llibreries a partir del 24 de febrer. L’escriptora vallenca ens presenta l’últim cas de la inspectora dins una novel·la plena de personatges ben treballats i diàlegs de vertigen. Seguint amb les veus femenines, l’editorial també ha apostat per una nova veu, en aquest cas la que s’amaga rere el pseudònim de Maria Sardans que s’estrena en el gènere amb L’Àngel negre, una novel·la criminal ubicada a la Catalunya Central, però amb força trajecte per recórrer. I tot seguit, a finals de maig o principis de juny ens han promès la nova novel·la de Miquel Aguirre, qui ja ens va sorprendre amb unes dosis d’humor negre desorbitades amb Animals dels marges. Ara ens presenta Els cadàvers del candidat, que seguint amb la mateixa dinàmica d’humor àcid ens proposa la croada d’un empresari amb l’objectiu de ser polític que pujarà per sobre de què i qui faci falta.

Aritzeta

Margarida Aritzeta

La passada edició del Festival de gènere negre de Vilassar de Noir (a Vilassar de Mar), l’editorial va formar part del jurat del I Concurs de novel·la negra, i el resultat serà L’esguard de la bèstia de Quim Gómez, qui es va alçar amb la victòria narrativa. El llibre sortirà a finals d’estiu. I una de les novetats més sonades d’aquest editorial serà Entre nosaltres d’Aina Huix, una escriptora que amb només 15 anys ja fa el salt a la palestra per presentar-nos una novel·la juvenil que flirteja amb el negre i el criminal.

Crims.cat d’Alrevés

Crims.cat, la col·lecció de novel·la negra que aixopluga l’editorial Alrevés i que dirigeix l’expert i estudiós de novel·la negra i criminal Àlex Martín Escribà, té un munt de novetats per aquest 2020. Ens n’han avançat unes quantes per començar a fer espai a les estanteries. 

La col·lecció ha començat el 2020 amb empenta, ja que ha publicat la nova entrega d’un dels mestres de la novel·la negra i policíaca catalana. Andreu Martín ens torna a obrir les portes de l’Harem del Tibidabo, aquesta vegada amb La favorita de l'Harem. L’Emili Santamarta, el regent del bordell, es veurà immers en una trama de policies corruptes i tràfic de drogues i armes.

Andreu Martín ACN

Andreu Martín

Aquest febrer, la col·lecció s’ha atrevit amb el true crime escrit per Ferran Grau. Ja coneixíem Grau de les aventures de Cazaneuve que escriu amb companyia d’Oriol Molas, qui no fa ni tres mesos que van presentar-ne una nova entrega. Ara, Grau ens porta L’hivern del coiot que narra un cas real. Ubicat a la nit del 24 de novembre del 2004, el cadàver de la universitària lleidatana, Isabel Bascuñana, és trobat al maleter del seu cotxe. Un crim que va marcar una població, una generació i un periodista que va acabar sent escriptor, la mateixa veu que ara ens porta aquest llibre. Una altra veu molt potent del gènere negre és la de Susana Hernández, una escriptora que ha demostrat més d’una vegada que escriure aquest gènere és el seu do. Aquest febrer arriba amb aquesta última història en què demostra aquesta consolidació. A Mai més, Hernández ens ofereix un retrat social gris, dur i punyent de la brutal realitat dels suburbis de les nostres ciutats. 

I finalment, la col·lecció s’atreveix amb l’assaig. El seu director, Àlex Martín Escribà publica Escrit policíacs. De la Cua de Palla a Crims.cat, un repàs dels articles que el professor de la Universitat de Salamanca, director del Congrés de Novel·la Negra d’aquesta mateixa universitat i estudiós de la matèria ha cultivat al llarg dels seus anys d’estudi. Tota una lliçó que segur que els amants del gènere sabran apreciar com un tresor.

Lo Marraco Negre de Pagès Editors

L’any 2017 l’editorial lleidatana va crear una nova col·lecció que dirigeix el també autor Sebastià Bennasar i que dediquen exclusivament al gènere negre i criminal. Lo Marraco Negre publica diferents tonalitats de gris i aquest 2020 també ve preparada amb un bon arsenal. Aquest mes de gener ens han presentat Appletown escrit per David Marín, guanyador del premi Crims de Tinta 2019 amb Purgatori. Aquesta vegada, però, fa servir la ironia i l’humor subtil per traslladar-nos en un barri de Nova York habitat per comunitats de lleidatans dins una trama de mafiosos. Una altra publicació de gener és la de La soledat del llebrer de Manel Aljama, guanyador del premi Ferran Canyameras. En aquest cas, Aljama ens fa fer un viatge a la Barcelona de finals de la dictadura franquista i, concretament, al barri xinès. Allà, les prostitutes viuen un malson quan una a una van desapareixent i les troben mortes esquarterades. Ambdós llibres es van presentar en el marc del festival de novel·la negra catalana, Tiana Negra.

David Marín Crims de Tinta RBA

David Marín

Aquest febrer, i aquesta vegada presentat al festival BCNegra Lo Marraco Negra ha publicat Restaurant Caníbal de l’autor portuguès Gabriel Magalhães, molt conegut a Catalunya pels seus articles a La Vanguardia i les seves reflexions properes al catolicisme i a l’espiritualitat. No obstant aquest vessant, l’autor ens deixarà amb la boca oberta amb una història negra que flirteja amb el terror i que, alhora, incorpora un toc d’humor negre. Pròximament, també tindrem la nova novel·la de l’autora lleidatana Marta Alòs, exdiputada al Parlament de Catalunya i una veu magnífica dins el gènere. Sembla que després de la seva incursió al gènere negre amb Ulls maragda li ha agradat i ara ens presenta la segona part de la història sota el títol L’origen del pecat, que traurà a la llum els draps bruts del Bisbat i  de la institució eclesiàstica en una novel·la trepidant. Els editors també ens han avançat que abans de l’estiu tindrem Objectes perduts de Quico Mirador un text irònic i trepidant que ens mostrarà un retrat volgudament estereotipat dels baixos fons de Barcelona.

Més llibres

El segell que Bromera va presentar el 2017, Més Llibres, no ha incorporat noves veus i veus consagrades del gènere a les seves files. Mirant el seu catàleg, ha començat el 2020 amb la nova novel·la de l’editor de Llibres del Delicte i autor més que consagrat del gènere negre, Marc Moreno. Conegut entre els seus fans com el “Tarantino de la Verneda”, Moreno ens torna a oferir el que millor sap fer. Té una destresa literària excepcional per capbussar-nos al món de peces defectuoses, per presentar-nos entorns marginats i oblidats i per idear personatges trencats. Escapisme és una crook story de final sorprenent que deixa el lector clavat a la cadira.

Apostroph

A Apostroph Edicions fa temps que aposten fort per aquests gèneres i no es conformen amb el negre sinó que també fan incursions en el terror. Ludmilla Lacueva Canut és una autora andorrana que ja vam conèixer en aquest mateix editorial amb Mort sota zero. Ara, l’escriptora s’endinsa i ennegreix el molt de l’scrapbooking amb Scrap mortal. Venjances i rancúnies dins el primer congrés d’scrapbooking d’Andorra vestiran l’entorn creatiu i de fantasia en què tornarem a veure el comissari Cerni Llop i l’exbatlle Masoliver.

Columna Edicions

Des de Columna, pertanyent al Grup 62, han començat el 2020 amb tres novel·la que defineixen com a negres i contemporànies. La primera és la de Sylvia Lagarda Mata sota el títol L'ombra de la Magui encara és al jardí. A la Barcelona del 1919 hi desapareix una nena. Aquest és el gran enigma familiar que en Marc, un historiador, vol resoldre a qualsevol preu, però a en Marc l’uneix un parentesc de sang amb la família que ocupa el centre de la trama. Amb una aproximació costumista, Lagarda ens fa entrar en el si d’una família com a excusa per tibar els fils d’un cas criminal. Deixant el costumisme de banda, la segona novetat és la de Jordi Solé Comas. A El tigre i la duquessa ens presenta la història de l’agent Elsa Giralt i la seva persecució per capturar l’assassí que ha deixat el cadàver d’una dona guapíssima assegut a un banc de la plaça de Medinaceli de Barcelona. I, finalment, a mitjans de març tindrem Ulls d’aigua, la traducció de la primera entrega de la mítica sèrie de l’inspector Leo Caldas escrita per l’autor gallec Domingo Villar. 

Fantàstic

Males Herbes

Males Herbes, l’editorial especialitzada en literatura no realista, té un bon grapat de novetats per a aquest 2020. Aquest 19 de febrer presenten Extraordinàries, una antologia de 15 noves veus femenines de la literatura fantàstica catalana. En aquest cas no només fan d’altaveu del gènere fantàstic sinó també de les dones escriptores del gènere, ja que sovint queden molt invisibilitzades.

Després de revolucionar el gènere, Males Herbes torna a apostar per a Ruy D’Aleixo. Aquest autor català ja va sorprendre amb Els noms dels seus déus, un recull de relats força inclassificable, però que no va deixar de captivar els amants del fantàstic i la ciència-ficció. Ara ens presenta una novel·la d’aventures fantàstiques sota el títol de Lampun. 

Comanegra

L’editorial barcelonina té intenció de ficar-se al món del fantàstic de la mà de Joan Perucho. El novel·lista, poeta i crític d'art català que va morir l’any 2003 tornarà a aparèixer sobre paper gràcies a Els homes invisibles, un llibre que contindrà dos llibres de l’autor: Diana i la mar Morta i Cendres & diamants. Tot i que no són relats que siguin entre els Peruchos més fantàstics, hi tenen elements d’allò més importants. Un homenatge a un autor d’allò més prolífic de la nostra literatura.

Ciència-ficció

Males Herbes

Hem de tornar a l’editorial Males Herbes perquè aquest juny ens porten una novetat que podríem emmarcar dins aquest gènere tan poc explotat en la nostra llengua i la nostra literatura. Aquest estiu reeditaran L’úter de la balena de Joan Jordi Miralles. Es tracta d’una novel·la ambientada en un context apocalíptic que segur que farà les delícies dels amants més acèrrims del gènere. I per continuar amb autors catalans, el setembre ens presentaran Estimades màquines escrit per Carme Torras, professora de robòtica. Aquest volum serà un recull de contes de l’autora que ens posarà contra la paret per explicar-nos la unió de les màquines i humanitat. Tot això anirà seguit d’una novel·la també de ciència-ficció d’Enric Herce amb títol encara per determinar.

Homenatge a Ray Bardbury

Una de les efemèrides que celebrem aquest any són els 100 anys del naixement de Ray Bradbury, un dels referents més importants dins el gènere del fantàstic i el terror. És molt normal, doncs, que les editorials apostin pels homenatges, les traduccions de material inèdit en el nostre idioma i les reedicions.

Apostroph Edicions faran el seu homenatge particular a Ray Bradbury dins la commemoració dels 100 anys del naixement de l’autor americà. Des de l’editorial han volgut reivindicar la seva veu a través d’un recull de relats titulat 10 contes per a 100 anys de Ray Bradbury. Autors com Sílvia Broome, Anna Carreras, Víctor García Tur, Andrea Jofre, Salvador Macip, Inés Macpherson, Ramon Mas, Jordi Masó, Pep Prieto o Carme Torras donaran forma a aquesta col·lecció d’escrits que pretén tornar a donar vida als mons d’un referent del gènere fantàstic i de terror com va ser Bardbury.

Ray Bradbury/Fred Merchán

Ray Bradbury

L’editorial Males Herbes ha presentat aquest 5 de febrer una nova versió de L’home il·lustrat de l’autor americà. Es tracta del que es considera un dels millors volums de contes de l’autor en què aprofundeix en la psicologia i les emocions més íntimes per acabar-les posant en contrast amb els avenços tecnològics, l’exploració espacial i tot allò amb què la humanitat ha somiat al llarg dels segles.

Aquest text pretén ser només un esbós d’allò que les editorials han tret aquest inici del 2020 i el que preparen per a aquests pròxims mesos. No obstant això, la literatura de gènere, ja sigui negre, fantàstic o de terror, està creixent i molt entre les files d’autors de casa nostra. El 2019 ens va deixar una collita excepcional, però lluny d’esgotar les bateries, els nostres autors estan d’allò més en forma per seguir oferint-nos noves històries. I, per si amb aquesta petita aproximació no en teniu prou, us recomano que consulteu el calendari de festivals, perquè tenim el territori català inundat d’aquestes propostes literàries al llarg de l’any. Una manera molt negre i fantàstica de conèixer el nostre territori i les veus del gènere.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat