L'inici de l'any també és moment de novetats literàries per a moltes editorials, abans de Sant Jordi. Us hem seleccionat les principals novetats d'aquest nou any, perquè el pugueu començar aquest 2019 amb bona lectura.

Retorn i debuts

1200px Maria Barbal Lesung 2008 Langenau

Maria Barbal

El 2019 comença amb el retorn a les llibreries catalanes de noms tan consagrats com Maria Barbal, Sílvia Soler o Ramon Solsona. L'autora de Pedra de tartera ho fa A l'amic escocès, una novel·la que arrenca a la Guerra Civil, amb un dibuix inacabat del jardí de l'hospital on dos soldats ferits es recuperen i que porta com a dedicatòria, "A l'amic escocès". Soler, Premi Ramon Llull per L'estiu que comença, presenta Fibló, una història de tres germans que hereten la casa d'Alella on van créixer i decideixen anar-hi a viure, mentre que l'aclamat autor de L'home de la maleta ho fa amb una combinació de comèdia i tragèdia, de retrat social i de misteri, amb Disset pianos com a punt d'arrencada. Columna publicarà les novel·les de Barbal i Soler i Proa, la de Solsona, que també publicarà L'olor del desig, la darrera novel·la de David Cirici, guanyador del Premi Sant Jordi amb El setè angel, i Les pompes del diable, la nova novel·la de l'escriptor i diplomàtic Carles Casajuana, una comèdia esbojarrada sobre la corrupció.

Xavier Mas Craviotto guanya el Premi Documenta 2018

Xavier Mas Craviotto

Un altre nom que torna a les llibreries és el de Jordi Lara, autor de les aclamades La màquina d'espantar ocells de nit i Mística conilla, que torna amb Sis nits d'agost, publicada per Edicions 1984, que també publicarà la nova novel·la de Ramon Mas, Enigmes, segona del cicle de Puigsech. Males Herbes, per part seva, publicarà L'hivern a Corfú, de Jordi Masó, després de la bona rebuda de La biblioteca fantasma. I L'altra editorial, que publicarà el premi Documenta guanyat per Xavier Mas Craviotto amb La mort lenta, edita Persecució, la nova novel·la de Toni Sala, després de l'èxit de crítica que va suposar Els nois. Joan Benesiu, autor de Gegants de gel, premi Crexells 2016, torna amb Serem Atlàntida, publicat per Periscopi. També torna amb nova novel·la Marc Pastor, autor de la ja clàssica La mala dona i Bioko: Els àngels em miren, un thriller en una Barcelona actual marcada encara per la violència produïda per l'exèrcit després de la proclamació de la República. Un altre dels retorns és el de Flavia Company, amb Magokoro, publicat per Catedral. Per part seva, Llibres del Delicte publicarà la propera novel·la d'Anna Carreras, L'ull de l'escarabat.

Un retorn, aquest cas d'un personatge emblemàtic de la mà d'un nou escriptor és el del detectiu Pepe Carvalho, orfe des de la mort del seu creador Manuel Vázquez Montalbán i que tornarà a la vida de la mà de l'escriptor i periodista Carloz Zanón. Un Carvalho que a Problemes d'Identitat (Planeta en castellà i Columna en català) es promet fidel a la seva essència barcelonina, però més roquer i actualitzat.

Gerard Quintana ACN

Gerard Quintana

D'entre els debuts, cal destacar el del cantant de Sopa de Cabra Gerard Quintana, que al març publicarà a Columna Entre el cel i la terra, protagonitzada per Pachi Saura, un jove que l'any 1952 es trasllada a Barcelona per estudiar Belles Arts i al qual dues dones marcaran la vida. També dins els segells del Grup 62 arribaran els debuts a la narrativa per a adults de Santi Baró, amb La filla de la tempesta, i La noia del violoncel, la primera novel·la del músic Jordi Campoy. Una nova veu, aquesta de mans de Club Editor és la de Marta Marín-Dòmine, de qui es publica Fugir era el més bell que teníem. Destino en castellà i Amsterdam en català seran els encarregats de publicar el debut de Uri CostakL'estilita.

No són ben bé uns debutants, perquè tots quatre són autors sobradament preparats -malgrat que les seves edats oscilen entre els 26 i els 52 anys-, l'aposta d'Empúries per quatre noms de la literatura actual catalana: L'escriptor i filòsof Damià Bardera que recull els seus millors contes a Un circ al pati de casa, la primera novel·la de Marta Batallé, L'origen de les cols violeta, el testimoni autobiogràfic de l'escriptora mallorquina Neus Canyelles, Les millors vacances de la meva vida, i la segona novel·la del també illenc i col·laborador de La Llança Sebastià Portell després de la sorpresa d'El dia que va morir David Bowie, amb Ariel i els cossos, protagonitzada per un personatge que és home i dona.

Empúries també publicarà Tristany, la novel·la guanyadora del Premi de novel·la curta Just M. Casero, d'Anna Maria Monreal. Comanegra, per part seva, publicarà Mudances, la novel·la de la lingüísta i traductora Gemma Sardà que va resultar finalista del Casero l'any 2016. Tusquets, per part seva, s'ocupa de Un quartet, el nou llibre, entre l'assaig, el retrat, la memòria i la ficció, de Jordi Ibáñez Fanés.

Jordi Cabré/Òmnium Cultural

Jordi Cabré

Els primers mesos de 2019 també arribarà a les llibreries el darrer Premi Sant Jordi, Digues un desig, de Jordi Cabré, una novel·la sobre la identitat i la ficció, amb la descoberta per part d'un escriptor d'una autobiografia que ell no ha escrit als aparadors de les llibreries. Per primera vegada el guanyador del Sant Jordi l'editarà Enciclopèdia Catalana, després del concurs obert per Òmnium. També arribarà a les llibreries El país dels cecs, de Víctor García Tur, i el darrer Carles Riba de Poesia, Sons bruts de Carles Rebassa. El pròxim 6 de gener es coneixerà el nou Premi Josep Pla, en la tradicional Nit dels Premis Nadal, i al llarg d'aquests primers mesos també es coneixeran, entre d'altres, els guanyadors del Premi Ramon Llull i de l'Anagrama de novel·la en català.

El que arribarà de fora

Les novetats en novel·la estrangera tenen un nom: Michel Houellebecq. El polèmic escriptor francès torna amb Serotonina (Anagrama en català i castellà), quatre anys després de la impactant Submissió, amb que abordava l'islamització d'Europa, una novel·la protagonitzada per Florent-Claude Labrouste, un home de 46 anys que detesta el seu nom i es medica amb un antidepressiu que li produeix impotència i desaparició de la líbido, en una França que s'esfonsa dins una Unió Europea en crisi i on tot sembla senyalar el camí de l'autodestrucció.

Eric Vuillard - Sergi Alcàzar

Éric Vuillard

De França també arribarà 14 de juliol (Edicions 62 en català i Tusquets en castellà) la nova novel·la d'Éric Vuillard després de l'èxit de L'ordre del dia, Premi Goncourt 2017, en que l'escriptor i cineasta relata en forma de crònica històrica l'emblemàtica presa de la Bastilla, l'any 1789, i les causes i conseqüències d'aquest fet. També Empúries i Tusquets publicaran La noia de la Leica, la biografia novel·la per Helena Janeckzek de la fotògrafa Gerda Taro.

El març de 2019 arribarà de la mà de L'Altra, Final, el darrer volum de la pentalogia La meva lluita, de Karl Ove Knausgård, en que al llarg de mil pàgines l'escriptor nouerc es capbussa en el seu propi retrat i en les implicacions d'haver-lo publicat. L'Altra també publicarà Soc, soc, soc, les particulars memòries de Maggie O'Farrell -de qui Asteroide publicarà Sigo aquí-, i Germà, de David Chariandy. Una altra de les novetats esperades és el segon volum de La mort del comanador, del japonès Haruki Murakami (Empúries en català i Tusquets en castellà). Club Editor publicarà un cinquè volum de la Premi Nobel Alice Munrpo, ¿Què et penses que ets? traduït per Dolors Udina, un segon d'Eileen Chang, Brasers, i començarà a publicar Charlotte Delbo. Per part seva, Periscopi tradueix La societat dels somiadors involuntaris, de José Eduardo Agualusa, Premi Llibreter 2018 per Teoria general de l'oblit, i La passió, de Jeanette Wintersen, una novel·la descatalogada en català des que va ser publicada als 80, i que recuperen amb traducció de Dolors Udina. La Breu també recupera un clàssic, El dolor, de Marguerite Duras, amb traducció de Blanca Llum Vidal i Arnau Pons.

Knausgård 1

Karl Ove Knausgård

Edicions de 1984 proposa Platja de Manhattan, de Jennifer Egan, de qui ja van publicar El temps és un cabró, guardonat amb el Premi Pulitzer 2011, i Less, d'Andrew Sean Green, amb el qual va obtenir el Pulitzer l'any 2017. Anagrama, per part seva, La única historia, del prestigiós escriptor britànic Julian Barnes, que visitarà Barcelona en motiu del Kosmopolis, i El expediente de mi madre, de l'hongarès András Forgách. que en català publica Angle. Asteroide també publicarà en castellà i Amsterdam en català Claus i Lucas, el clàssic d'Agota Kristof, mentre que 1984 tradueix per primera vegada al català Si Beale Street pogués parlar, del nord-americà James Baldwin, i Petersburg, del rus Andrei Beli. Tusquets, per part seva, publicarà Agua por todos lados, de l'escriptor cubà Leonardo Padura.

Per entendre'ns

BernatDedeu

El filòsof Bernat Dedéu, col·laborador de La Llança publicarà al final d'aquest trimestre la seva esperada Guia Sentimental de L'Eixample, que s'afegirà a les publicades per Joan Todó sobre el Delta de l'Ebre, d'Adrià Pujol sobre l'Empordanet, Joan-Daniel Bezsonoff sobre Perpinyà i Joan-Elies Adell sobre l'Alguer. Dedéu també és el prologuista de El secret de Joe Gould, un text clàssic del periodista nord-americà Joseph Mitchell, publicat originalment al The New Yorker als anys seixanta i que edita 1984. També en el camp del periodisme, Anagrama publica Una cierta edad, els dietaris de l'escriptor i crític teatral Marcos Ordoñez. L'editorial fundada per Jorge Herralde també publicarà el llibre pòstum d'Oliver Sacks, El río de la consciencia, a més de nous volums dels petits Quadernos Anagrama, signats pel pensador argentí Santiago Gerchunoff, l'escriptora Sara Mesa, el politòleg Manuel Arias Maldonado i el periodista cultural Albert Lladó. Milena Busquets recull els seus articles a Homes elegants, en català a Amsterdam i en castellà a Anagrama.

Comanegra recupera per primera vegada en un sol volum, editat per Marta Nadal, Pedra de toc, l'obra memorialística més important de Maria Aurèlia Capmany, de qui s'acaba de celebrar el centenari del seu naixement. Un altre centenari, el de Joan Brossa, que se celebrarà aquest 2019 és el motor de Brossa: escanidor i burleta, del crític i fundador de Dau al Set Arnau Puig. També relacionat amb l'art, però d'una manera ben diferent, és el volum col·lectiu Muñoz Ramonet, sobre el cèlebre empresari i col·leccionista d'art Julio Muñoz Ramonet, el llegat del qual encara està en entredit. Per part seva, L'Avenç publica Perseguint la llibertat, una història del socialisme català des de 1945 fins al 1982, escrita pel jove historiador Jaume Muñoz Jofre.

Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche és el protagonista de dues biografies, una de Rüdiger Safranksi publicada per Tusquets i la de Sue Prideaux, ¡Soy dinamita! Una vida de Nietzche, publicada per Ariel. També a Ariel, el mestre i doctor en filosofia Gregorio Luri planteja a La imaginación conservadora una defensa de les idees conservadores, mentre que la professora Anna Caballé publica Breve historia de la misoginia. Seix Barral publicarà Viaje al manicomio, el llibre més íntim de la pensadora feminista Kate Millett. 

Arpa, per part seva, publica el llibre Auschwitz: Investigación sobre un complot nazi, una inó sobre el grau de coneixement del Genocidi dins les altes esferes del nazisme. Raig Verd proposa dos volums col·lectius sobre temes d'actualitat: Per què les dones salvaran el planeta, amb textos de Vandana Shiva i Yato Herrero, entre més de vint autores, i Humanitats en acció, coordinat per Marina Garcés. Finalment, cal destacar que Proa recull en un sol volum els tres assajos de l'escriptor Jaume Cabré, a més de publicar les memòries dels seixanta-setanta del novel·lista mallorquí Gabriel Janer Manila i el pamflet de l'escriptora sarda Michela Murgia, Instruccions per convertir-se en un feixista.

En vers

La Breu Edicions publicarà Reixes de llengua de Paul Celan, i pel que fa als autors catalans, editarà Altres semidéus, d'Anna Gual, Beatriu o la frontera, de Susanna Rafart, Terra llarga de Pau Vadell i Amb Nausica, de Víctor Sunyol, entre d'altres. Per part seva, Proa publicarà Cap vespre, de Marc Rovira, i l'antologia Abans del vespre, d'Enric Sòria.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat